Financial Times: Kriminalna Hrvatska

tamna stranaHrvatska je zemlja koja želi da je se doživljava kao turističku destinaciju koja obiluje suncem, prekrasnim plažama, pitomim ribarskim mjestašcima i jahtama koje plove pučinom. No, ovotjedna eksplozija podmetnute bombe u Zagrebu podsjetnik je da Hrvatska ima i tamnu stranu, i to toliko tamnu da bi mogla destabilizirati cijelu zemlju... Tim je riječima novinar Financial Timesa započeo svoj članak pod nimalo laskavim naslovom 'Kriminalna Hrvatska' ...

Izvor: Financial Times

Dugo, predugo su hrvatske vlasti izbjegavale borbu s organiziranim kriminalom. Iako su mediji konstantno razotkrivali veze podzemlja s biznismenima i političarima, vlasti nisu reagirale na pravi način.

i velike ribe u zatvorNakon ubojstva Ivane Hodak i pod pritiskom javnosti, premijer Sanader smijenio je ministre unutarnjih poslova i pravosuđa, no sada je došlo vrijeme za pravu akciju i konačan obračun s kriminalom, smatra autor.

Srbija je u tu borbu krenula nakon ubojstva premijera Zorana Ðinđića 2003. godine. Ako je u takvu akciju mogao krenuti Beograd u mnogo nestabilnijim političkim uvjetima, onda i Zagreb u svojoj daleko boljoj situaciji mora učiniti isto, oštro poentira autor teksta te dodaje da Hrvatska kao kandidat za EU mora prije ulaska u Uniju riješiti taj problem i podsjeća kako je nakon primanja Bugarske, koja i dalje muku muči s organiziranim kriminalom, EU daleko opreznija pri primanju novih članica.

Povezani članci

Who's Online

We have 398 guests and no members online