Glas protiv naftnih bušotina

Unatoč bombastičnim izjavama domaćih političara o rezervama plina i nafte u Jadranskome moru i financijskim modelima koji predviđaju da će u slučaju eksploatacije državi pripasti 60 posto prihoda od plina, te 54 posto prihoda od nafte, Udruga za održivi razvoj grada i otoka Hvara “Dignitea” izražava duboku zabrinutost i oštro prosvjeduje protiv najavljenih naftnih bušenja u Jadranskom moru, osobito na području Dalmacije. U tom smislu je upravo ovih dana odaslala otvoreno pismo koje imate priliku pročitati u nastavku ...

OTVORENO PISMO UDRUGE ZA ODRŽIVI RAZVOJ GRADA I OTOKA 'DIGNITEA' HVAR

Glas protiv naftnih bušotina

Gubitak u turizmu od samolOpostozbog negativnog publiciteta nećemo nadoknaditi zaradom od nafte - kažu nezadovoljni Hvarani

Izvor: Dignitea, Slobodna Dalmacija


“Razloge temeljimo na vrlo jednostavnom argumentu da je ovakva djelatnost nespojiva s turističkim i održivim razvojem ovog dijela Mediterana. Umjesto da se resorna ministarstva usmjere ulaganjima u turistički sektor i infrastrukturu, ide se prema projektu koji će usmrtiti najveće blago i ljepotu čiste i netaknute prirode, po kojoj smo konkurentni i poznati u svijetu.

Usprkos svim najavama o potencijalno ogromnom prihodu za državu, mi koji živimo uz obalu i na otocima doživjet ćemo nepovratnu transformaciju svoje obale u industrijalizirano područje za proizvodnju nafte i imat ćemo nesagledivu štetu, jer nafta i plin će se prodavati na otvorenom tržištu ostavljajući iza sebe ružani kontaminirani okoliš”, stoji u pismu koje potpisuje Katija Zaninović Dawnay, pred sjednica Udruge.

“Ovakve odluke ne bi se smjele donositi bez potpune suglasnosti lokalnog stanovništva, o čijoj sudbini, kao i o sudbini prostora u kojem žive, vi odlučujete.

Stoga, kao udruga za održivi razvoj grada i otoka Hvara, u ime svih razumnih ljudi zahtijevamo obustavu svih radnji usmjerenih na bušenje Jadrana i eksploataciju nafte i smatramo štetnim sve ugovore o eksploataciji nafte u Jadranu.

Gubitak u turizmu od samo 10 posto zbog negativnog publiciteta nećemo nadoknaditi zaradom od nafte.

Upravo nezagađeni jadranski okoliš predstavlja kvalitetu i resurs sam po sebi i to mora ostati nepromijenjeno ako razmišljamo o dugoročnom i održivom razvoju o kojem se toliko govori u Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine (donesenoj od strane Hrvatskog sabora na temelju članka 81. Ustava Republike Hrvatske)”, pišu osviješteni građani Hvara, ali se isto tako na kraju pitaju tko će zapravo biti odgovoran za gubitak čistog okoliša i prirode, gubitka kvalitete života (ili zdravlja) i načina privređivanja lokalnog stanovništva.

Povezani članci

Who's Online

We have 510 guests and no members online