Hrvatska u očima stranaca: Iznenađujuća, lijepa, jeftina i - konzervativna

hrvatska obalaNa što pomisle stranci koji Hrvatsku nisu nikad posjetili kad im se spomene naša zemlja? Najčešće asocijacije su: lijepa obala, plaže, more, ali i rat i Jugoslavija. Istraživanje našeg imidža provedeno je u sklopu izrade Glavnog plana i Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine. Nijemci, Danci, Britanci, Šveđani, Španjolci i Poljaci koji nikada nisu bili kod nas na spomen riječi Hrvatska prvo će reći da je zemlja na moru, lijepa i orijentirana na turizam. Hrvatsku se doživljava kao iznenađujuću, zabavnu i optimističnu, jeftinu i jednostavnu te pomalo konzervativnu zemlju. Ministar turizma Veljko Ostojić kazao je da je strategija razvoja nužna i kako bi se povukao novac iz EU fondova. Strategija, inače, cilja na godišnji prihod od turizma između 10 i 12 milijardi eura u odnosu na lanjski od nešto ispod 7 milijardi ...

STRATEGIJA HRVATSKOG TURIZMA

Hrvatska u očima stranaca: Iznenađujuća, lijepa, jeftina i - konzervativna

Piše: L.Filipović / tportal, R.Kovačević / Večernji list
Izvori: tportal, Večernji List


Analize su pokazale i da su najslabije točke hrvatskog turizma, u odnosu na mediteransku konkurencije, mjesta na kojima se u turizmu dodatno zarađuje: zabava, sport, rekreacija i šoping.

hrvatska obalaUsporedbe otkrivaju i da su turističke cijene u nas niže nego u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj te neznatno više nego u Turskoj, koja je na glasu kao relativno jeftina. U usporedbi, pak, sa Slovenijom, Mađarskom i Austrijom, samo je mađarska ponuda jeftinija od hrvatske.

Pomalo iznenađujuće je da, recimo, svaki peti Nijemac nema apsolutno nikakvu predodžbu o tome što se krije iza imena države Hrvatska.

Zbog čega je imidž Hrvatske važan za naš turizam, objasnio je Siniša Horak, voditelj projekta izrade Strategije s Instituta za turizam.

'O tome izravno ovisi hoće li nas netko posjetiti ili ne. Što je bolji imidž, to skuplje možete prodati svoj proizvod. Na osnovu ovih rezultata, može se zaključiti da nam je imidž kod stranaca koji nisu nikad bili u Hrvatskoj, i koji su potencijalno naši novi gosti, relativno dobar', istaknuo je Horak na predstavljanju prvih rezultata izrade Glavnog plana i Strategije razvoja turizma Hrvatske u resornom ministarstvu.

hrvatska obalaČitav projekt trebao bi biti gotov do 3. rujna i on bi nam konačno trebao dati odgovor kakav turizam želimo i načine kako ćemo to realizirati. Osim toga, bez Strategije Hrvatska ne bi mogla povlačiti sredstva iz fondova EU namijenjenih za turizam kad postanemo njezin član.

Strategiju čini 13 izvještaja podijeljenih u šest cjelina, od kojih je pet gotovo i oni su dostupni na web stranicama Ministarstva turizma i Instituta za turizam.

Osim petog izvještaja pod nazivom 'Čimbenici razvoja turizma u Hrvatskoj II', u sklopu kojeg su i rezultati istraživanja o imidžu Hrvatske, zanimljive podatke donosi i treći izvještaj 'Hrvatski turizam i konkurentsko okruženje'. U njemu je, prema riječima Horaka, prvi put dana cjelovita slika domaćeg turizma i što on znači za ukupno gospodarstvo.

hrvatska obalaZaključeno je da je turizam za Hrvatsku ima veću važnost nego za druge zemlje EU-a. U BDP-u Hrvatske turizam izravno sudjeluje as 8,3 posto (primjerice u Španjolskoj je to 6,3 posto, Austriji 5,4 posto, Francuskoj četiri posto). Kad se gleda ukupna gospodarska aktivnost koju je potaknuo turizam taj se udio penje na gotovo 15 posto ( u Španjolskoj 11 posto).

U izradi Strategije mogu sudjelovati svi zainteresirani, svoje prijedloge i mišljenja možete slati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , a otvoren je i poseban forum: forum.iztg.hr.

Povezani članci

Who's Online

We have 423 guests and no members online