Gosti najviše vole domaću spizu i vino

Gosti naših brojnih Kriljanskih jedrenjaka mahom su stranci iz čitave Europe koji Hrvatsku upoznaju boraveći u našim prelijepim uvalama i rutama. Osim polazišne luke Trogira, često im se na planu puta nalaze još i Mljet, Kornati, Dubrovnik, Korčula ili Hvar. Slobodna Dalmacija donosi priču o jednom takvom jedrenjaku i njegovom kapetanu koji već 30-ak godina oduševljava goste. - Neizmjerno je važno gostu ugoditi, on je platio kako bi na našoj obali proveo nezaboravni odmor, a mi smo tu da mu to realiziramo - kaže Ivo Vuković, kapetan jedrenjaka "Sagena" ...


SUSRET S KAPETANOM JEDRENJAKA 'SAGENA' IZ KRILA JESENICA    

IVO VUKOVIĆ:

Gosti najviše vole domaću spizu i vino

Piše: Tanja Šimundić / Bendić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Brodskim drvenim, uvijek strmim stubištem obvezno se treba spuštati tako da se prednjicom gleda u skaline, prva je napomena koju će svaki kapetan kazati svojim putnicima netom nakon ulaska.On je tu svojim gostima sve, brine se o njihovoj sigurnosti, hrani, putanjama, posjetima mirnim valama i zanimljivim mjestima, ulascima u sigurne luke kada nagrnu nevere, kao one proteklih tjedana.

Što tada učiniti, kako zabaviti goste koji na naše lijepo plavo more nisu došli kako bi gledali dosadnu kišu, nego uživali u ljetnim čarima, pitamo Ivu Vukovića, kapetana jedrenjaka "Sagena" iz Krila Jesenica.

Zbog nevere, iz uvala tada krenemo ranije od uobičajenog termina i tražimo prvu sigurnu luku, mjesto u kojem će gosti, dosadnoj kiši usprkos, naći zabavu za sebe.

Takva je trogirska, nadaleko poznata po svojoj sigurnosti, vrlo popularna medu gostima koji ovaj grad obožavaju zbog prelijepe kulturne baštine, dobre ugostiteljske ponude i ljetne živosti.

Neizmjerno je važno gostu ugoditi, on je platio kako bi na našoj obali proveo nezaboravni odmor, a mi smo tu da mu to realiziramo - kaže kapetan Vuković.

Gosti su mu mahom stranci iz čitave Europe, u ovotjednoj điti uglavnom bračni parovi srednjih godina, koji Hrvatsku upoznaju boraveći u prelijepim uvalama i rutama.

Osim polazišnog Trogira, često im se na planu puta nalaze još i Mljet, Kornati, Dubrovnik, Korčula ili Hvar.

Put se dogovara po željama gostiju, ako više preferiraju kupanje, tada je naglasak na uvalama, a ako vole živost, tada su na rasporedu gradske luke.

Vuković ne krije kako se svi ti ukusi u jednom podudaraju, u komforu. Tu varanja nema, kaže Vuković, koji svoj nautički kruh peče punih 35 godina, od samog djetinjstva kada je počeo navigavati s ocem Antom.

- Nije to kao nekada, brodovi su danas klimatizirani, uglavnom nude polupansione na bazi tri hotelske zvjezdice. I to je standard koji moramo poštovati.

Gostima

je komfor iznimno bitan, a zatim dolazi sve ostalo, čistoća, hrana, odnos posade prema njima, poštovanje njihovih želja, ulazak u luke, boravak u uvalama...


Sve to gost vidi. Teško je reći vraćaju li se, ima ih koji dolaze i po 15 godina, ima ih i kojih zbog morske bolesti više ne vidimo. Nama je najvažnije da su zadovoljni i da se svog odmora sjećaju kada se vrate kući - kaže kap. Vuković.

Hrana na brodu je važna stavka o kojoj ovisi mnogo toga. Prvi čovjek "Sagene" ne krije kako će gosti rado pojesti i srdelu sa žara, ali i dobrog jastoga, no cijena ipak diktira pravila.

U svakom slučaju preferira se domaća spiza, ribice, povrće, pašticada, gradele, maslinovo ulje i dobro vino, delicije domaće kvalitete kojih tako svježih i mirisnih zasigurno neće biti na stolovima njihovih dalekih domova.

- Često se na kupanju sidrimo u nekim mirnim uvalama tipa Lovište, Kneza, Vrbovica. a na đitama posjećujemo gradove s bogatom poviješću.

Na brodu imamo osam kabina, za maksimalno 16 gostiju, uglavnom uvijek jako oduševljenih ljudi koji ostaju iznenađeni ljepotama naše obale.

Nautički turizam je bitna stavka u svehrvatskoj ponudi, premda moram priznati kako bi neke naše dalmatinske luke u srcu sezone trebale učiniti puno više što se tiče sigurnijeg ukrcaja putnika.

Trebale bi poraditi na stvaranju više mjesta za ukrcaj, osiguranju boljih i sigurnijih vezova, većem broju priključaka za struju i vodu - primjećuje kapetan Ivo Vuković.

Povezani članci

Who's Online

We have 372 guests and no members online