Plitvički marketinški promašaj godine

plitvička jezeraKad hrvatski turizam proslavlja svoj uspjeh, onda časti boravkom u SAD-u! Nacionalni park Plitvička jezera milijuntog je gosta, prvog u povijesti, počastio all inclusive boravkom u Yellowstoneu. I milijuntom gostu i njegovoj pratnji Nacionalni park platit će sve: avionsku kartu do odredišta, hotel, hranu i piće te posebne vodiče. Ovakvu besmislicu - da svoj uspjeh država koja milijune eura ulaže i u razvoj kontinentalnog turizma nagrađuje skupim izletom u drugu državu - nismo dugo čuli iako živimo u zemlji prilično živopisnih i za sve vrste gluposti nadahnutih ljudi..., piše Davor Verković na stranicama Vjesnika ...


TURIZAM I ANTIMARKETING

Plitvički promašaj godine

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Je li ikad uprava nekog američkog nacionalnog parka svoje jubilarne goste počastila skupim izletom na Plitvička jezera? Ne vjerujemo, takvih se bedastoća mogu dosjetiti jedino Hrvati. To je, recimo, kao da vinar Krauthaker svjetski uspjeh proslavi uz čileansku kapljicu i time kaže: "Oni su bolji, moje vino je sasvim prosječno".

Takve stvari iznimno iritiraju ljude koji su uključeni u hrvatski turizam. I ne samo njih.

Ličani su si, dakle, zabili početnički autogol iako su, uz Yellowstone, milijuntoj gošći dali i doživotnu ulaznicu za neograničen posjet Plitvičkim jezerima. Takvim su činom pljunuli na svoje bogatstvo uz istodobno veličanje tuđeg. Nisu trebali dati besplatan tjedan na samim Plitvičkim jezerima ako su smatrali da to nije dovoljno dobra nagrada za milijuntu plaćenu ulaznicu.

Mogli su, recimo, darovati tjedan ili dva Dubrovnika, Rovinja, Splita, Zagreba, Osijeka, Baranje, Zagorja... ili kombinacije svega toga, samo nisu trebali napraviti to što su napravili.

Nismo uspjeli doznati tko je idejni autor te prvorazredne budalaštine, no uvijek susretljiva Vlatka Ružić, glasnogovornica Parka, rekla nam je kako ona ne vidi u čemu je problem jer je Yellowstone najstariji nacionalni park na svijetu od kojeg je sve počelo.

Plitvička jezera

Što može smisliti hrvatski um! Vani su vjerojatno umirali od smijeha kad su doznali kako Hrvati proslavljaju svoje uspjehe.

Što slijedi? Hoćemo li ubuduće Dane hrvatskog turizma održavati u Nici? sudeći prema plitvičkom obrascu, i to je moguće. Zašto se, recimo, dubrovački rekordi, a ova je godina vrvjela povijesnim dostignućima u cijeloj zemlji, ne bi proslavljali barem u obližnjoj Crnoj Gori?

U Upravi Nacionalnog parka još uvijek ne znaju koliko će ih stajati nagrada, a mi im ovim putem poručujemo da je cijena već paprena. I to dijelom u novcu, jer let i tulumarenje po SAD-u ne mogu biti jeftini, no mnogo ih više stoji sramota zbog promašaja o kojem će se pričati još godinama.

Povezani članci

Who's Online

We have 356 guests and no members online