Ljeto još traje, plivajte!

Godišnji odmor uz more iskoristite ne samo za opuštanje nego i za aktivni odmor. Najbolji i najlogičniji izbor je plivanje. Ali ne plivanje koje se sastoji u održavanju na površini, iako i samo plutanje pomaže organizmu, nego plivanje kao aktivnost koja jača cijelo tijelo, pokreće sve mišiće, troši kalorije... Bez obzira na to koliko dugo će vam trajati godišnji odmor, svakako donesite odluku da ćete svaki dan redovito otplivati svoju dionicu u trajanju barem 30-ak minuta, za što je barem sedam dobrih razloga. Plivanje se preporučuje svima i odličnim i osrednjim plivačima te svim generacijama. Plivanje je aktivnost za svakoga. Nije važno oporavljate li se nakon ozljede, jeste li trudni i u kojem mjesecu.. plivanje je svakako odličan trening. Svatko sam kontrolira tempo i određuje koliko će od njega imati koristi. Zapravo, plivanje je kao hodanje - može ga prakticirati svatko i svatko će imati koristi. Vrlo je ugodno za naše zglobove i ne opterećuje ih kao npr. trčanje, pa se preporučava i brojnim ozlijeđenim sportašima kako bi sačuvali kondiciju i kad ne smiju trenirati. Plivanje je odlična pomoć i u snižavanju krvnog tlaka, uravnoteženja srčanog ritma, što sve zajedno povećava i kapacitet pluća, smanjenju prekomjerne težine..

SEDAM DOBROBITI VODENOG SPORTA

Piše: Javorka Luetić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Trening snage

1. Plivanje je trening snage i kardio vježba. Kod plivanja je pravilo ako se ne krećeš, onda toneš, dakle riječ je o prisilnoj kardio vježbi. Pored toga, voda je 800 puta gušća od zraka, tako da mišići stalno rade jer moraju odgurivati masu. Zato vam nije potrebno birati između treninga snage i kardio treninga, jer se oba događaju istodobno. Plivanje se preporučuje svima i odličnim i osrednjim plivačima.

Dobro za zglobove

2. Prijateljska je vježba za naše tijelo. To znači da je vrlo ugodno za naše zglobove i ne opterećuje ih kao npr. trčanje, pa se plivanje preporučuje brojnim ozlijeđenim sportašima kako bi sačuvali kondiciju i kad ne smiju trenirati. Plivati možete i vrlo intenzivno, a da pri tome tijelo ne opteretite previše. Ono je optimalno opuštanje za umorne mišiće čak i dan nakon vrlo napornog treninga. Stoga je poželjno i za ljude s prekomjernom težinom koji žele reducirati kilograme i sportskom aktivnošću.

Povećava kapacitet pluća

3. Izvrsno je za pluća. Kada vam je lice pod vodom, pluća ne primaju kisik. Tome se naše tijelo prilagođava na način da ga racionalnije troši. Naučite se da sa svakim udisajem uzimate više svježeg zraka i izdahnete što više ugljičnog dioksida. Plivanje je odlična pomoć i u snižavanju krvnog tlaka, uravnoteženja srčanog ritma, što sve zajedno povećava i kapacitet pluća. Čak i ako ste trkač, plivanje će vam pomoći u lakšem postizanju cilja.

Sport za svakoga

4. Aktivnost za svakoga. Nije važno oporavljate li se nakon ozljede, jeste li trudni i u kojem mjesecu... plivanje je svakako odličan trening. Svatko sam kontrolira tempo i određuje koliko će od njega imati koristi. Zapravo, plivanje je kao hodanje - može ga prakticirati svatko i svatko će imati koristi.

Antistres

5. Briše i najveći stres. Voda sama po sebi smiruje i opušta tijelo. Trčanje, biciklizam i posjeti fitnessu također mogu uzrokovati određenu razinu stresa. Plivanje je sasvim drugi svijet i savršeno opuštanje. Voda poništava buku iz okoliša i pomaže da što prije zaboravite na svakodnevne probleme koji vas opterećuju.Pomlađuje

6. Sat značajno okreće unatrag. Istraživači sa Sveučilišta Indiana u SAD-u kažu da su redovni plivači najmanje 20 godina mlađi od onoga što pokazuju stvarni datumi njihovog rođenja. Ističu da sve do 70. godine, pa čak i u kasnijoj dobi, plivanje ima izvrstan učinak na krvni tlak, kolesterol, kardiovaskularni sustav, te pozitivan učinak na održavanje kognitivnih funkcija, održavanje mišićne mase... Ukratko, čovjek je izvana i iznutra u odličnoj formi.

Dobro za sve mišiće

7. Pokreće i inače zanemarene mišiće. Za stolom nikada ne sjedite s rukama iznad glave. Prilikom plivanja ruke vam rade u svim smjerovima - iznad glave, iza glave, lijevo, desno... Tako se aktiviraju svi mišići, pa i oni koji su dugo vremena pasivni, osobito mišići ruku koji su prilično zapostavljeni tijekom bicikliranja ili trčanja... Na koncu, plivanje odlično jača leđne mišiće, koje većina žena zanemaruje.

Povezani članci

Who's Online

We have 357 guests and no members online