'Forbes' nas uvrstio među 12 top-destinacija za život građana treće dobi

odmor umirovljenikaUgledni američki magazin "Forbes" nedavno je uvrstio Hrvatsku u 12 top-destinacija za život građana starije dobi. Hrvatska je opisana kao prekrasna i "jeftina" zemlja, a za život umirovljenika idealna je zbog prekrasnih krajolika, ugodne mediteranske klime, drevne kulture, poreznih olakšica za umirovljenike te niskih troškova života. - Gosti nam sve češće dolaze samo u srpnju i kolovozu, što je žalosno. Trebali bismo se i sami potruditi privući ne samo američke već i druge umirovljenike, poput naših susjeda iz Italije, te toj kategoriji gostiju ponudili što duži i kvalitetniji boravak u našoj zemlji – komentira Eduard Andrić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata za sektor usluga ...


FORBES:

Hrvatska je raj za američke umirovljenike, u toj zemlji vrijedi umrijeti

Piše: Lola Wright / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

"Forbes" je listu najboljih država gdje, eto, vrijedi i umrijeti, sastavio na temelju nekoliko kriterija, među kojima su životni troškovi, sigurnost, kultura i krajolik, porezi, birokracija, gostoljubivost domaćina, klima te kvaliteta i dostupnost zdravstvenih usluga.

Eduard Andrić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata za sektor usluga, zadovoljan je preporukom “Forbesa”.

– Dao bih potpuno istu preporuku i to je nešto što nama u ovom trenutku treba jer nam je sezona sve kraća i kraća. Gosti nam sve češće dolaze samo u srpnju i kolovozu, što je žalosno. Trebali bismo se i sami potruditi privući ne samo američke već i druge umirovljenike, poput naših susjeda iz Italije, te toj kategoriji gostiju ponudili što duži i kvalitetniji boravak u našoj zemlji – zaključio je Andrić.


Problem s poslovnom klimom

odmor U tezi “Forbesa” ključno je što Hrvatska ima posebne prirodne mogućnosti kojima se rijetko tko može pohvaliti, barem u ovom dijelu svijeta. No, kada su u pitanju investicije, tu, na žalost, stvari drugačije stoje.

Pri tom mislim na ukupnu poslovnu klimu koja je opterećena visokim porezima. Imamo i probleme s administracijom, zatim još uvijek problem s urbanizmom, planovima kojima se rješavaju prostorni i urbanistički uvjeti za razne projekte.

Imamo, dakle, veliki problem s poslovnom klimom, ali su možda troškovi života manji nego u Sjedinjenim Državama, pa i to možda može biti faktor atrakcije – kazao je dr. Branko Grčić, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


Pjerino Bebić: Žele starački dom

– Imao sam nekoliko upita osiguravajućih kuća iz Europe koje su pokazale zanimanje za gradnju doma za njihove starije osiguranike. Takav dom koristio bi se ljeti, ali i kao zimovalište za starije osobe. No, kako Grad nema zemljište za takav projekt, pregovori su zapeli - kaže Pjerino Bebić, gradonačelnik Hvara.

Povezani članci

Who's Online

We have 133 guests and no members online