HTZ stvara novi turistički imidž

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) bi u 2014. trebala raspolagati s oko 347 milijuna kuna prihoda. Veliko povećanje prihoda odnosi se najvećim dijelom na prenesena sredstva, dok se u manjoj mjeri očekuje povećanje prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine. Najveći dio proračuna potrošit će se na marketing. Riječ je o oko 205 milijuna kuna. Na on-line oglašavanje i komunikaciju potrošit će se, primjerice, 42 milijuna kuna, a na-off line komunikaciju 55 milijuna kuna. Budžet predstavništava HTZ-a u svijetu za ovu godinu nešto veći od 36 milijuna kuna. Hrvatsku se u ovom trenutku primarno percipira kao destinaciju sunca i mora, a potom kao destinaciju turinga te nautike i ruralnog turizma. Stoga je namjera HTZ-a u inicijalnoj fazi komunikacijskim aktivnostima potaknuti povećanje prometa u razdoblju lipnja i rujna, do razine koja će nadmašivati prosječnu godišnju stopu kretanja broja i dolazaka ...

HTZ STVARA NOVI TURISTIČKI IMIDŽ

Hrvatska prestaje biti samo zemlja sunca i mora

Piše: Alenka Juričić / Glas Slavonije
Foto: Cropix i drugi
Izvor: Glas Slavonije, HTZ


Prema programu rada HTZ-a za ovu godinu planira se povećanje ukupnih prihoda od boravišne pristojbe za 1 posto u odnosu na rebalans plana za 2013. godinu, odnosno 106 milijuna kuna, članarina bi trebala biti 2 posto veća te iznositi 62 milijuna kuna, dok bi se u blagajnu HTZ-a iz državnog proračuna trebalo preliti 95,5 milijuna kuna, što je 7 posto više od iznosa utvrđenog rebalansom u 2013. Ostali prihodi su planirani na razini od 7 milijuna kuna, što je 4 posto manje.

Duće

U ovu godinu preneseno je 77 milijuna kuna, što je za 175 posto više u odnosu na rebalans plana za 2013. Prijenos viška posljedica je neiskazanog prenesenog viška od oko 28 milijuna kuna iz 2012. koji je tek rebalansom krajem prošle godine uvršten u plan, tu su zatim povećani prihodi boravišne pristojbe i turističke članarine zbog učinkovitog rada sustava turističkih zajednica u suradnji s Državnim inspektoratom i Poreznom upravom dok se ostatak odnosi na namjenska sredstva koja se prenose u ovu godinu, a to su sredstva za udruženo oglašavanje u iznosu od 20 milijuna kuna i ugovoreni trošak izrade Strateškog marketinškog plana u visini od 2.520.000 kuna.

Duće

Operativne aktivnosti HTZ-a u ovoj godini podijeljene su u tri osnovne smjernice.

Nacionalna TZ tako će raditi na jačanju turističkog brenda Hrvatske, poticanju turističkog prometa u pred i posezoni te povećanju prosječne dnevne potrošnje turista u Hrvatskoj. Nacionalni TZ očekuje da na temelju novog Stateškog marketinškog plana, a koji bi skoro trebao biti usvojen, definira novi turistički identitet Hrvatske.

Uz ostalo, slogan Mediteran kakav je nekad bio očito će u povijest, a pred HTZ-om je izgradnja nove brending strategije. U prvoj fazi pristupit će se izradi novih kreativnih rješenja za sve ključne komunikacijske kanale, pa se tako mogu očekivati drugačiji oglasi, spotovi, brošure, multimedija, banneri i drugo.

U drugoj fazi, HTZ će putem javnog poziva odabrati kreativnu agenciju koja će definirati tu "ključnu ideju" o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji temeljem koje će se izraditi i novi logotip, slogan i ostalo.

Duće

Ipak, ovogodišnja turistička sezona odradit će se sa starim sloganima, dok će međunarodno lansiranje nove brending strategije biti u studenome u Londonu, na turističkoj burzi WTM 2014. HTZ će, osim toga, raditi na poticanju prometa van glavne sezone.

- Hrvatsku se u ovom trenutku primarno percipira kao destinaciju sunca i mora, a potom kao destinaciju turinga te nautike i ruralnog turizma. Stoga je namjera HTZ-a u inicijalnoj fazi komunikacijskim aktivnostima potaknuti povećanje prometa u razdoblju lipnja i rujna, do razine koja će nadmašivati prosječnu godišnju stopu kretanja broja i dolazaka.

Daljnja je intencija da se u idućim godinama ista platforma primijeni i na promicanje prometa u razdobljima koja će se pomicati "dublje" prema predsezoni i posezoni, s konačnim ciljem postizanja rasta predsezonskog i posezonskog prometa za 30 posto do 2020., naveli su u HTZ-u.

Duće

Da bi u pred i posezoni privukli više turista osmišljen je Croatia PPS koncept, što podrazumijeva razvoj od 10 do 15 destinacija u dosegu hrvatskih zračnih luka koje će se profilirati i dobiti oznaku PPS friendly destinacija na kojima bi u razdoblju pred i posezone trebalo biti poslovno aktivno najmanje 50 posto ponude, odnosno hotela i ostalih smještajnih objekata, ali i restorana, trgovina i ostalog.

Povezani članci

Who's Online

We have 472 guests and no members online