Fotografijama protiv devastacije mora

podmorjeJesmo li zaista pojeli 90 posto svjetskog ribljeg fonda? Ima li u našem moru ribe? Pitanja su to koja su u ponedjeljak postavili Zeleni Dalmacije uoči otvaranja izložbe "Podmorje Zlatnoga rata" u Bolu na Braču. Riječ je o izložbi fotografija ekološke udruge Zeleni Dalmacije, a autori su Bojan Jurman, Laslo Dani i Lovro Rumora ...


IZLOŽBA

Fotografijama protiv devastacije mora

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

"Nastavlja se alarmantni trend nestajanja ribljih vrsta zbog prekomjernog izlova, posljedica masovnog turizma, buke u moru i nasipanja obalnog pojasa. Zagrijavanje mora, pod utjecajem klimatskih promjena, dodatno ugrožava opstanak ribljih vrsta i morskih organizama. Znanstvenici, ribari i ekološke udruge svjesni su potrebe žurnih akcija. Našem je moru prijeko potreban biološki oporavak", ističe Lovro Rumora, predsjednik Zelenih Dalmacije.

Ekolozi upozoravaju da je ribe sve manje u mrežama, vršama i na udicama. Zeleni traže uspostavu pomorskih parkova, rezervata i zona neuzimanja ili tzv. no take zones čija bi primjena u vrlo kratkom razdoblju, najkasnije do pet godina, mogla uvelike popraviti situaciju morskih organizama.

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online