Kad se želi biti veći papa od pape..

U mirnim Kostanjama policajci su i specijalci iz kuće za odmor u kojoj je bezbrižno ljetovao s obitelji priveli i odveli "opasnog teroristu" Murata Catulaya za kojim je raspisana Interpolova tjeralica na zahtjev Turske koja ga sumnjiči da je bio pripadnik, odnosno aktivist terorističke organizacije TIKKO u razdoblju od 1989. do 2001. godine. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor, koji mu je zamijenjen jamčevinom od 50.000 eura i mjerama opreza. Murat Catulay je Kurd koji je u Njemačku došao iz Turske kao politički izbjeglica prije 20-ak godina, i to nakon što su Turci zapalili selo u kojem je dotad živio. Tamo je zatražio politički azil, koji je i dobio, kao i njemačko državljanstvo, nakon čega se zaposlio, oženio i dobio djecu te se nikada više nije vratio u Tursku. Da se radi o teroristu, Njemačka mu zasigurno ne bi dala utočište, a kamoli državljanstvo, piše Večernji list. Zanimljivo je i da je Murat nesmetano putovao i ljetovao diljem svijeta i nikada nigdje nije imao problema. Osim u Hrvatskoj. Isto tako ostaje pitanje zašto, ako je za njim bila raspisana Interpolova tjeralica, nije uhićen na granici kao što je to uobičajeno jer se pri kontroli putovnica pojavi podatak je li netko tražena osoba, već u kući u omiškoj Zagori koju je unajmio za obiteljsko ljetovanje u kojoj je boravio sa ženom i djecom? Eto, ispada da je omiška policija revno provjeravala prijave u turistički sustav e-Visitor, a kad se u sustavu "upalila lampica" postupilo se po pravilima sližbe..

Izvori: Večernji List, DalmacijaNews

- Mog klijenta sumnjiče za nekakvu pucnjavu iz 90-ih, a on kaže da ne zna o čemu se radi. Budući da ima njemačko državljanstvo te da je u toj zemlji tražio i politički azil, pretpostavljam da su i Nijemci upoznati s tim za što ga Turci sumnjiče. No oni nikada po tom turskom zahtjevu nisu postupali - kazao je Tihomir Mišić, odvjetnik Murata Catulaya, najavivši žalbu na odluku splitskog suda o određivanju pritvora uz jamčevinu, a na tu će se odluku žaliti i tužiteljstvo.

- Ovdje je jasno da se radi o političkom progonu, da nisu ispunjene sve odredbe iz Europske konvencije o ljudskim pravima i Ženevske konvencije o pravima izbjeglica. Zemlja koja traži izručenje mog klijenta želi uvesti smrtnu kaznu i to za neke slučajeve kao što je vojni puč - retroakitvno, a pitanje je bi li on kao Kurd imao pravično suđenje u toj zemlji. Žalit ćemo se i na visinu jamčevine od 50 tisuća eura - rekao je novnarima odvjetnik Mišić.

Nadajmo se da će hrvatsko pravosuđe osloboditi "opasnog terorista" Murata Catulaya te da će se nesretni Kurd nakon malo produženog boravka na ljetovanju u Hrvatskoj kao slobodan čovjek vratiti u svoj dom u Njemačkoj, bez izručenja Turskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 238 guests and no members online