Sveti naš Nikola, tribamo čudo!

U skladu s trenutnom "delta" i "omikron" nevoljom koja je već ljeto, dva, zaključala svijet, i ove neobične godine će izostati brojne tradicionalne Adventske fešte i organizirani događaji u našim malim mjestima povodom nadolazećih blagdana. Ništa od velike pučke proslave Svetog Nikole na Krilu. A stiže nam i Sveta Luce, Badnjak s feštom od bakalara u Dugom Ratu i drugdje, pa Božić, Nova Godina, stižu opet i Tri Kralja,..  Teško je i zamisliti Krilo i Jesenice bez proslave njihovog patrona, Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika. Teško, ali i ove godine ništa od pučke fešte. Slaviti će se, naravno, u sigurnosti vlastitih domova, uz bogatu blagdansku trpezu, delicije mora i priobalja (soparnik!), babine kolače i naravno - darove! Darove za djecu, naravno. Njih sveti Nikola neće zaboraviti... I nadolazeći blagdani proći će bez uobičajenih javnih okupljanja, posjećivanja i zajedništva, ali ove zadnje dvije neobične godine smo naučili, ili se vratili nekim drugačijim, suzdržanijim oblicima iskazivanja bliskosti, pažnje i naklonosti, onim starim, klasičnim, došašću i Božiću možda i primjerenijima. Tradicionalnim i obiteljskim.
No lako je za nas. Mi stoici smi odavno već navikli na (našu) vječnu krizu i na sve ove bjelosvjetske. Ogrezli smo odavno u pustim stabilizacijama, nekadašnjim par-nepar i elektro redukcijama, nestašicama najosnovnijih artikala, rat i privatizaciju da ne spominjemo... Stoga u ovo blago vrijeme ne zaboravimo ni danas na susjede i potrebite, na pomaganje onima koji su u (većoj) nevolji od nas, na doniranje nesretnijima, na osmjeh i znak pažnje usamljenima i tužnima, na toplu riječ utjehe i nade bolesnima, na ljubav i davanje sebe voljenima, te na oprost i zaziv božjeg proviđenje onima koji nam i dalje čine nepravdu i nažao, nadajući se da su ovo zadnji blagdani bez zagrljaja i zajedništva na kakvo smo već u ovoj našoj toploj Dalmaciji oduvijek navikli. Da, nadamo se i ove godine Božićnom čudu, da nam svima Novo Lito bude uistinu bolje, zdravije, veselije i drukčije od ove neizvjesne godine pune izazova, straha, podjela, besparice i neizvjesnosti.
S povjerenjem u zdrav razum i znanost, s vjerom u dobre ljude i sebe, s optimizmom i ljubavlju dočekajmo u zdravlju i veselju i ove blage dane koji su pred nama, odnosno odradimo najbolje što znamo ono što već radimo iz dan u dan, da osiguramo kruh svagdašnji svojoj obitelji, za sadržajnije i smislenije življenje s najdražima u ovom ponajljepšem kutku jedinog nam doma u poznatom nam Svemiru.

Piše: Mladen Banović
Foto: Razni izvoriNi ove godine ništa od pučke fešte uoči blagdana Svetog Nikole ne Krilu....

Advent nekoć u Dugom Ratu
Naravno da je gornja fotografija arhivska, ovaj skup se ove godine u Dugom Ratu vjerojatno ne može dogodit...

Ali nema brige, Novo Lito 2022. će začas ...

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online