Registracija tvrtke uskoro za 1 euro (umjesto za 4000 kuna)

poduzetništvoNakon što se godinama nastoji skratiti procedure registracije novih tvrtki, uskoro bi njihovo osnivanje u Hrvatskoj trebalo maksimalno pojeftiniti. Kako bi što više građana motivirala za ulazak u poduzetništvo i samozapošljavanje, Vlada je najavila maksimalno pojeftinjenje registracije novih tvrtki te uvođenje novog oblika registracije trgovačkog društva - "jednostavnog d.o.o.-a". Poslovni dnevnik doznaje kako se planira pri osnivanju smanjiti izdatak poduzetnika za temeljni kapital, dok bi troškovi registracije sa 4.000 kuna pali na simboličnih jedan euro. Osim šture informacije kako će taj model uvesti kroz skore izmjene Zakona o trgovačkim društvima, a s krajnjim rokom do 1. srpnja 2011. u Vladi zasad ne iznose konkretne detalje novog modela registracije trgovačkih društava ...


JEDNOSTAVNIJE I JEFTINIJE DO TVRTKE

Registracija tvrtke za euro umjesto za 4000 kuna

Piše: Marija Brnić / Poslovni Dnevnik
Izvor: Poslovni Dnevnik


U okviru Programa gospodarskog oporavka Vlada je prošli tjedan kao jednu od mjera najavila i uvođenje novog oblika registracije trgovačkog društva - "jednostavnog d.o.o.-a".

Cilj te mjere je motivirati ulazak što većeg broja građana u poduzetništvo, čime bi se u doba krize ujedno rasteretilo i burzu rada.

Ono što je s državnog aspekta najvažniji uvjet da zaživi taj novi model registracije poduzeća jest osiguravanje od mogućih zlouporaba, odnosno sprečavanje iskorištavanja mogućnosti povoljnijeg i bržeg osnivanja tvrtke od poduzetnika koji već imaju tvrtke i koje su u velikim obvezama.

Među ostalim, zbog toga će se koordinirano intervenirati i u Zakon o sudskom registru, a pri osnivanju nove tvrtke će se uz ostalo tražiti i prilaganje izjave o nepostojanju poreznoga duga svih osnivača.

poduzetništvoTako bi se izbjegle eventualne prijevare i makinacije, a ispunila namjera države da se olakša samozapošljavanje što većeg broja građana koji će zbog recesije ostati bez posla.

"Poduzetništvo je posvuda u svijetu hiperdinamično i treba omogućiti poduzetnicima da u startu lakše ulaze u sustav, no moraju se jačati i institucije pravne države da ne bude zloupotreba sustava brzog otvaranja tvrtki, ali i educirati same vjerovnike da vode računa s kime posluju", komentar je Petra Lovrića, predsjednika Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca, koja pozdravlja Vladinu intenciju jeftinije i brže procedure otvaranja tvrtke.

Povezani članci

Who's Online

We have 286 guests and no members online