Štednja: Ukinuti općine, a ne rezati plaće

Vlada je u maniji rezanja troškova odlučila intervenirati tamo gdje praktički nema pravo glasa te je izjednačila plaće državnih službenika i službenika u lokalnoj samoupravi. No, pri tom se zanemaruje da neke općine odlično posluju dok druge žive od pomoći države pa će se tako dogoditi da načelnik najbogatije hrvatske općine Molve ima istu plaće kao načelnik Dvora koji ovisi isključivo o novcu iz proračuna. Umjesto da smanjuju plaće Vlada bi trebala ukinuti broj općina budući da je dobar dio njih nastao iz rivalstva susjednih sela, a bilo bi dobro i smanjiti broj županija, piše Vojislav Mazzocco u Večernjem Listu ...

ŠTEDNJA

Ukinuti općine, a ne rezati plaće

 Piše: Vojislav Mazzocco
 Izvor: Večernji List

Vlada je odlučila staviti šapu i izjednačiti plaće u lokalnoj upravi s plaćama državnih službenika. Naravno, neće državni službenici dobiti veće plaće nego će lokalni dobiti manje, i do 45 posto.

No, Vladi su se u maniji rezanja ipak potkrale neke greške.

Prvo, plaće je naumila ograničavati u tuđem dvorištu i tako dodatno centralizira državu. Zašto bi načelnik općine Molve, najbogatije u RH, imao plaću jednaku plaći načelnika Dvora koji bez obilata sufinanciranja države ne bi mogao ni samog sebe platiti, a kamoli zaposliti još nekoliko službenika?

Druga je greška Vlade, ali i vlada prije, što dopušta postojanje prevelikog broja općina, gradova i županija.

Više od polovice općina u RH nastalo je iz rivalstva susjednih sela. Jako malo tih općina može same sebe održavati i ovisi isključivo o pomoći države.

Umjesto da imamo pet ili šest regija s rascjepkali smo državu na županije koje su sve više same sebi svrha. Dapače, područja pojedinih županija mijenjala su se od izbora do izbora da bi vladajući priskrbili još jednu pobjedu.


Ustavne promjene

Doduše, da bi se promijenilo teritorijalno ustrojstvo RH potrebno je promijeniti poprilično zakona, a što je još važnije, i dio Ustava, a to vladajuća stranka ne može napraviti bez suradnje s opozicijom koja bi pritom sigurno tražila brojne ustupke. Nastao bi i krš u koaliciji predvođenoj HDZ-om. U problemima bi se našao i HDZ jer bi morao svojim članovima objasniti da više ne mogu vladati svojim malim barama.

To bi sigurno stvorilo bunt pa bi se i same stranke mogle zaljuljati, a to je nešto što sebi Vlada, u ovom trenutku, nipošto ne želi priuštiti.

Tako ćemo i dalje imati oko 600 jedinica lokalne uprave, a zahvaćanjem u njihove plaće zaista će se nešto uštedjeti, ali ni približno onoliko koliko bi se moglo sačuvati da ih se dobar dio jednostavno ukine.

Hoće li se to napraviti po kriteriju samoodrživosti ili po broju stanovnika posve je svejedno.

Povezani članci

Who's Online

We have 491 guests and no members online