Vrijeme solidarnosti i skromnosti

političarKatolički tjednik Glas Koncila u komentaru novog broja piše da je loše stanje hrvatskoga gospodarstva u prvom redu posljedica neprimjerenog, nestručnog i neodgovornog upravljanja u samoj Hrvatskoj. U uredničkom komentaru "Vrijeme solidarnosti i skromnosti" Ivan Miklenić, osvrćući se na pad BDP-a u drugom kvartalu ove godine, napominje kako je svaka garnitura na vlasti uhljebljivala svoje, a sadašnja je to, kako dodaje, usavršila do perfekcije, a pritom uopće nije važno koliko su ili jesu li uopće pojedinci kompetentni bilo za svoje političke bilo za gospodarske visoke položaje. "Nitko ne može osporiti da je Hrvatska iznimno bogata zemlja, da ima iznimne potencijale koji se ne koriste i da je upravljanje zemljom prečesto zloporabljeno da bi se zadovoljili apetiti i interesi povlaštenih pojedinaca, skupina i lobija", piše Miklenić u komentaru i dodaje kako je već nakon oslobođenja okupiranih područja postalo jasno da oni koji upravljaju Hrvatskom nemaju viziju njezina gospodarskoga razvitka ... STRANKE UHLJEBLJIVANJE USAVRŠILE DO PERFEKCIJE

GLAS KONCILA:

Vrijeme solidarnosti i skromnosti

Izvor: Glas Koncila, Business.hr
 
MiklenićPrema Miklenićevim riječima, sve garniture vlada poslije mirne reintegracije do sadašnje nikada nisu definirale hrvatske nacionalne ciljeve niti metode kojima bi ih mogle ostvarivati.

"Umjesto tih jedinih mogućih zdravih temelja, političari su, bez obzira na svoju formalnu političku opciju, tolerirali i toleriraju i danas kaos i zloporabe u privatizaciji, gospodarskim odnosima, državnim odvjetništvima i sudstvu", piše u komentaru.

Miklenić navodi kako se objektivni promatrač ne može oteti dojmu da političari sve čine da Hrvatska i njezino gospodarstvo, koje je temelj društvenoga života, ne bi krenuli dobrim putem, da političari ne žele aktivirati stvarne potencijale, ljudske i gospodarske, stvarati uvjete za povećanje proizvodnje na svim područjima i za jačanje izvoza, da ne žele spojiti hrvatsku proizvodnju kvalitetne i ekološke hrane i turizam, da ne žele podupirati inovacije koje nude hrvatski inovatori, da ne žele razvijanje novih tehnologija, pa čak u energetici žele Hrvatsku vratiti u doba ugljena...

"Ako je točan dojam da mnogi političari i političke garniture zapravo ne žele dobro Hrvatskoj i njezinim građanima, onda je pogoršanje gospodarskog stanja zapravo dobrodošlo otkrivanje pravoga lica političkih garnitura i povijesni trenutak progledavanja, otrežnjenja od svih obmana i čas zaoštravanja odgovornosti", navodi Miklenić u komentaru i dodaje kako će većina u hrvatskom društvu, upravo zbog očitovanja novih loših razvoja, "morati svim legalnim i legitimnim sredstvima pritiska zatražiti promjenu sadašnjega neodrživog i otuđujućeg političkog sustava koji priječi da se na izborima izaberu sposobni i voljni služiti, a ne manipulirati".

Smatra da sadašnje i sutrašnje vrijeme u Hrvatskoj sve više jest i sve će više postajati "vrijeme solidarnosti i vrijeme skromnosti".

"Ne treba pritom očekivati da će država, pogotovo ako bude i dalje tako vođena, osigurati veći stupanj solidarnosti, već je prijeko potrebno da baš svaki građanin razvija svijest da mu je privatno vlasništvo dano da bi mogao i drugima pomagati", piše, uz ino, u komentaru novog broja Glasa Koncila.

Povezani članci

Who's Online

We have 632 guests and no members online