Tko strahuje od objave Registra branitelja?

Jučerašnja vijest dana je objava Registra branitelja (istina, nepotpunog) na interentu. Stranica www.registarbranitelja.com bila je "živa" samo pola sata no "hakerska objava" velom (državnih) tajni obavijenog registra izazvala je mnogo reakcija, kako javnosti, tako političara i, razumljivo, brojnih čelnika još brojnijih udruga branitelja. Jelena Lovrić u Jutarnjem listu komentira objavu Registra branitelja: "Bahatost vlasti, koja smatra normalnim da samovlasno odlučuje o tome što narod smije znati a što će mu ostati tajna, pokrenula je gerilski otpor... Njegovo je objavljivanje ne samo interes javnosti, nego i interes branitelja. Istinski borci nemaju razloga skrivati svoja imena... To se jednostavno nije moglo zaustaviti. Bez obzira pod koliko ga je katanaca Jadranka Kosor čuvala". No, hrvatska policija i "službe" otvorile su sezonu lova na nepoznate osobe koje su na internetu objavile jednu od najstrože čuvanih državnih tajni ...


RATNICI NAKON RATA


Izvor: Monitor.hr


Na stranici www.registarbranitelja.com (sada uglavnom nedostupnoj) je objavljen i podatak da za više od 12 tisuća ljudi, čija su imena u registru branitelja, braniteljski staž počinje teći nakon 1. rujna 1995. godine, dakle, nakon završetka rata.

Kako javlja Novi list, objavljena su i dva grafa: jedan govori o stažu mobiliziranih, a drugi o tome koliko je u određenim periodima bilo mobilizarnih vojnika u RH.

Iz njih se vidi da oko pet tisuća ljudi ima braniteljski staž od jedan do pet dana, a da je najveći broj branitelja – njih nešto manje od 50 tisuća – u vojsci provelo od 50 do 100 dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 274 guests and no members online