Proračunato nezaposleni

proračunProračun koji je Vlada predložila za 2013. najveći je u povijesti, s rashodima od 124,5 milijardi kuna i 10,9 milijardi kuna manjim prihodima, a za taj deficit i refinanciranje ranijih dugova Vlada će dogodine morati pronaći čak 29,7 milijardi kuna novim zaduživanjem uz planiranu privatizaciju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, a možda i davanje autocesta u koncesiju. No, kako će proračun utjecati na smanjenje iznimno visoke stope nezaposlenosti u zemlji? Dok ovotjedni podaci Zavoda za zapošljavanje govore kako 343.271 nezaposleni dolazi na tek 3.753 slobodna radna mjesta, prijedlog proračuna projicira dogodine blagi rast registrirane zaposlenosti za 0,4 posto i o tome ne govori više gotovo ništa. Cilj je više nego skroman i očigledno je da nam je Vlada već proračunski zagarantirala visoku nezaposlenost čak i pod uvjetom da ostvari sve ciljeve koje je njime zacrtala ...

AJMO MALO I O PRORAČUNU...

Pračunato nezaposleni

Piše: Josip Jagić / Novosti
Izvor:
Novosti

Cijeli proračun Vlada temelji na dvije neizvjesne stavke, iznimno optimističnoj projekciji rasta BDP-a od 1,8 posto i uštedi na plaćama u javnom sektoru.

mladiU prezentaciji proračuna ministra financija Slavka Linića stoji kako će “glavni generator gospodarskog rasta u 2013. godini biti javne i privatne investicije”, no trebat ćemo pričekati još najmanje tjedan dana da nam Vlada otkrije koje bi to investicije trebale biti.

Kako se ranije moglo čuti od bivšeg ministra gospodarstva Radimira Čačića, uglavnom se radi o investicijama u energetiku pred kojima i dalje stoji niz nepoznanica, no u proračunu Ministarstva gospodarstva sada je za njih predviđeno 730 milijuna kuna.

Investicije privatnog sektora još su teže uhvatljiva zvjerka...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 260 guests and no members online