Hrvatskoj hitno treba promjena

prosvjedPokreti Occupy Croatia i Anonymous pozvali su građane na prosvjede u petak. Građanska inicijativa nas već danima poziva da potpišemo peticiju za referendum o četiri bitna pitanja.. Tužno je to kako je većina nezadovoljna trenutnom situacijom u Hrvatskoj i hrvatskom društvu, i da načelno želi promjene, ali kad treba to prisnažiti i prisustvom na mirnim i legalnim prosvjednim skupovima, onda nas nema nigdje. Pijemo kavu na Rivi, ispred Rivice, Fošalu, kući ili negdje drugdje, a prosvjedni Peristil i drugi gradski trgovi diljem Hrvatske su p(o)razni. Malo je u Hrvata svijesti o potrebi izgradnje pravednijeg društva i našeg sudjelovanja u tom procesu, te o nužnosti obrane javnog dobra kao jednog od glavnih društvenih interesa ...

OČITO SMO SVI ZADOVOLJNI RADOM VLADAJUĆIH..

Hrvatskoj hitno treba promjena

Piše: Mladen Banović

Pokret Occupy Croatia objavio je putem Facebook-a članak u kojem se susrećemo s ružnom istinom o stanju Hrvatske, ali i stanju svijesti hrvatskih građana.

prosvjed

Prenosimo ga u cijelosti:


Često možemo čuti izjave razočaranih građana kako mi Hrvati nismo zaslužili imati vlastitu državu, jer smo je uspjeli uništiti, zapasti u dužničko ropstvo i prodati strancima u roku od samo 20 godina od njenog osnutka.

Izjave poput “treba dati strancima ili Europskoj Uniji da nama upravlja, jer eto bogati kapitalista sa zapada će znati bolje voditi državu nego mi sami“ su izraz defetizma, očaja i besperspektivnosti u kojoj se nalaze građani.

Kao da će stranac biti vođen interesima hrvatskog naroda umjesto svojim financijskim interesima, kao da će stranac bolje od nas upravljati Hrvatskom.

EU je nastala na osnovu ideje i suradnje krupnih kapitalista, a interes naroda njima nije u prvom planu. EU ne dolazi da bi nam pomogla, nego radi vlastitih financijskih interesa.

Dozvoliti nekome drugome da nas kontrolira očekujući da će to dovesti tamo gdje želimo je naivno.

Prepustiti nekome kontrolu nad našom državom samo zato što su ‘bolji od nas’, i očekivati da ćemo tako postići uspjeh koji želimo, ludost je. I zapravo znači siguran gubitak kontrole nad vlastitom imovinom i sudbinom.

Pa ipak ne možemo kriviti narod za stanje u kojem se nalazi. Neki kažu samo smo si krivi što smo birali ovakvu vlast, pa sada moramo trpjeti četiri godine do novih izbora.

prosvjed

Da je SDP prije izbora kazao dignuti ćemo PDV, podijelit ćemo desetke tisuća otkaza, ukinut ćemo regrese, božićnice, smanjit ćemo radnička prava, produžiti ćemo rok za mirovinu, uvest ćemo porez na vikendice i neobrađeno poljoprivredno zemljište, zadužiti ćemo vas i vašu djecu tako da budete ekonomski robovi idućih tisuću godina; sva bogatstva, ekonomske i energetske resurse ćemo predat u ruke strancima, potpisivati ćemo niz zakona koji koriste isključivom financijskom interesu bankara, stranim ili domaćim krupnim kapitalistima, a mi ćemo dobro živjeti od funkcija, plaća i korupcije, uvest ćemo vas u EU da jednom zauvijek izgubite pravo glasa i da nestane demokracija kakvu poznajemo – onda ne vjerujem da bi dobili izbore.

Parola da narod ima vlast kakvu zaslužuje je obmana. Ne možemo kriviti narod za krizu nego izdajničku vlast i opoziciju.

Pod utjecajem medija i propagande može se manipulirati narodom koji ne zna što znače stručni izrazi koji se koriste u financijama i ekonomiji, nego je sklon vjerovati vlasti. On ne zna što je bailout, što je deficit, što je kreditni rejting, što su obveznice, ne zna ni što je EU.

Putem medija i kroz sustav narod je izložen širenju laži, neistinama, poluistinama, izvrtanju činjenica, falsificiranju informacija i ta dugogodišnja propaganda morala je utjecati na oblikovanje svijesti, shvaćanja i pogleda na svijet oko nas.

Kako će narod znati što se događa ako samo upija informacije koje serviraju TV i novine, a koje su većinom pod kontrolom ili u vlasništvu krupnog financijskog kapitala.

Zar očekujete da će TV i novine u vlasništvu banke pisati i raditi emisije o potrebi monetarne reforme?

Mnogobrojni stručni izrazi se namjerno koriste kako bi stvorili nesklonost građana prema ekonomiji i financijama.

Mnogi građani su opterećeni vlastitim problemima i borbom za preživljavanje i ne žele razbijati glavu zbog nečega što teško mogu razumjeti.

Čak i obrazovanim intelektualcima je teško objasniti da je glavni uzrok krize kreditni novac koji stvara dug.

Osim izmanipuliranih, postoji veliki broj ljudi nezainteresiranih za izbore, jer vide i shvaćaju da se nikakva promjena nabolje ne događa nakon izbora.

Tako se stvara dojam o uzaludnosti bilo kakvog izlaska na izbore, a zbog monopolizacije medijskog prostora osjećaj nezamjenjivosti u rotaciji na vlasti između HDZ-a i SDP-a.

Kao što je praksa pokazala izostanak bilo kakve odgovornosti izabrane vlasti u odnosu na obećano – ostvareno ubija u razočaranim biračima bilo kakvu smisao glasovanja.

Ako je otprilike 50% građana Hrvatske za, a 50% protiv Europske unije onda je u najmanju ruku čudno da su sve parlamentarne stranke dale svoj glas za pristupanje Europskoj uniji.

To je snažan dokaz kako bankari i krupni financijski kapital koji guraju EU projekt financiraju političke kampanje svih parlamentarnih stranaka.

Tko zastupa onih 50% građana koji su protiv Europske Unije?

Sve dosadašnje političke stranke koje su nakon završetka rata vladale Hrvatskom su organizacije specijalizirane za zamagljivanje javnog mišljenja, a jedina njihova ideologija je lojalnost prema vlastitim privilegijama.

Pod krinkom domoljublja i borbe za javno dobro, jedina svrha njihovog političkog djelovanja je vlastito uhljebljenje, zgrtanje bogatstva na račun naroda i promocija njihove partije.

Interes političkih vlasti je osobna materijalna korist i visoki položaj u vlasti sa svim povlasticama koje donosi. Pri tom neki od njih poput Sanadera kleptomanski kradu u svakoj prilici, dok su neki kupljeni samo plaćom, funkcijom i možda kojom kilom mesa sa strane.

Hrvatskoj nije potrebna samo smjena starih potrošenih političara, koje će zamijeniti novi mlađi političari, jer će to donijeti samo smjenu ljudi, ali ne i smjenu politike.

Hrvatskoj treba nova ideja.
Hrvatskoj treba promjena sustava.
Hrvatskoj treba nova politička snaga koja će izvršiti promjene, a ona nezaustavljivo dolazi i jača svakim danom.

Occupy Croatia

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online