Hitrorez postao malo-sutrarez

Hitrorez je bio jedan od najvažnijih reformi HDZ-ove Vlade, a njome se trebalo državnu administraciju učiniti pristupačnijom svim građanima i poduzetnicima. Na projektu je radilo 250 ljudi te su se u prvoj fazi analizirali propisi koji se odnose na gospodarstvo. Time se preporučuje ukidanje 420 propisa te pojednostavljivanje 371, a to je ukupno više od polovice gospodarskih propisa. Žalosno je što nitko u Hrvatskoj ne zna točan broj važećih propisa. - Na nama je da iznesemo mišljenja i probleme poduzetnika, a na državnoj upravi je da se nađe riješenje i da se ono provede u djelo. No do danas ni jedan od bitnijih zakona ili pravilnika koji otežavaju poslovanje nije promijenjen - objašnjava Ðuro Popijač, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, piše Ivana Lovrić Matana na portalu Sutra (sutra.hr) ...

Niti jedan od bitinijih zakona ili pravilnika koji otežavaju poslovanje nije promijenjen
 
Piše: Ivana Lovrić Matana / Sutra
Izvor: http://www.sutra.hr/pregled/lova/1076/jos-jedan-neuspijeh-vlada-u-borbi-protiv-korupcije
 
Neke procjene govore da Hrvatska ima oko 1500 propisa i oko 9000 različitih normi koje proizlaze iz tih propisa. Od 799 preporuka za ukidanje ili pojednostavljivanje propisa, provedeno je 195.
 
Projekt Hitroreza bez voditelja je već dva i pol mjeseca. Bivši voditelj Vedran Antoljak bio je nadležan do kraja 2007. godine, no do danas još nitko ga nije naslijedio.
 

Projekt bez voditelja
 
- Na nama je da iznesemo mišljenja i probleme poduzetnika, a na državnoj upravi je da se nađe riješenje i da se ono provede u djelo. No do danas ni jedan od bitnijih zakona ili pravilnika koji otežavaju poslovanje nije promijenjen - objašnjava Ðuro Popijač, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.
 
HUP će u danas na GSV-u pitati Vladu kako misli reaktivirati proces, koji je dočekan s odobravanjem. Ideja, smjer Hitroreza i njegova prva faza bili su odlični, no nažalost državni ustroj uspio je to sve razvodniti.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online