Hrvatska prodaje ili daje u najam 28 milijuna kvadrata zemljišta

Hrvatska namjerava prodati ili dati u najam 28 milijuna četvornih metara građevinskog zemljišta jer Vlada traži nove izvore za generiranje prihoda, piše poslovna agencija Bloomberg pozivajući se na Vedrana Duvnjaka, predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Bloomberg dalje navodi da je zemljište vrijedno najmanje nekoliko stotina milijuna dolara po tržišnoj cijeni, raštrkano po cijeloj Hrvatskoj, uključujući obalu, koja je sve popularnije mjesto za odmor Europljana...


KRPANJE PRORAČUNA

Izvor: Bloomberg, Vjesnik

Taj potez dolazi u vrijeme kad je Vlada najavila da će prodati manjinske udjele u državnim kompanijama kako bi srezala rastući deficit državnog proračuna i pripremila se za posljednji krug pregovora s Europskom unijom, navodi Bloomberg i dodaje da se Hrvatska nada pristupanju Uniji 2012. godine kao druga bivša jugoslavenska republika nakon Slovenije.

"Još odlučujemo koja će se zemljišta prodati, a koja će se davati u najam, s pravom na gradnju", izjavio je Duvnjak, a citira Bloomberg.

Nadalje, navodi se da HFP dogovara prodaje udjela ili cijelih kompanija koje su ranije bile pod državom i jugoslavenskim komunističkim režimom.

Javna ponuda u kojoj će Vlada najaviti minimalnu cijenu počinje uskoro, kaže Duvnjak.

Papiri su spremni za prvu seriju od 30 lokacija koje obuhvaćaju ukupno 110.000 četvornih metara i čija je procijenjena vrijednost 42 milijuna kuna (7,5 milijuna dolara), rekao je šef HFP-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 310 guests and no members online