Oteli novac i pacijentima

Odluka Vlade da rebalansom proračuna oduzme Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) 710 milijuna kuna, uovoj se fazi slobodno može nazvati otimačinom novca od obveznika plaćanja doprinosa za zdravstvo, bez ikakve odgovornosti i plana. Od tih 710 milijuna kuna, najviše će biti oduzeto bolničkoj zdravstvenoj zaštiti i budžetu za lijekove (490 milijuna kuna), zatim porodiljnim naknadama (210 milijuna kuna) i na kraju liječenju u inozemstvu (10 milijuna kuna). Pravedna distribucija sredstava u zdravstvu onemogućena je odavno, već zbog toga što su bolnice sustavi koji uglavnom hrane sami sebe (oko 70 posto), dok se tek 30 posto sredstava troši na zdravstvenu zaštitu. To se trebalo popraviti, a bolnice refomirati, no SDP već dvije godine radi upravo suprotno: oduzima ono malo novca za zdravstvenu zaštitu smanjenjem stope doprinosa za zdravstvo, bolničkih limita i sada rebalansom proračuna..., piše Nataša Škaričić na stranicama Slobodne Dalmacije ...

ŠTO ZNAČI ODLUKA DA SE HZZO-u ODUZME 710 MILIJUNA KUNA

Oteli novac pacijentima

Piše: Nataša Škaričić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


No, najbolje je od svega to što Markov trg uopće ne smatra da bi javnosti trebao osigurati indikatore o stanju zdravstvene zaštite u zemlji dok oni provode ovakvu neslavnu politiku.

Nataša ŠkaričićRecimo, savršeno im je jasno da trebaju voditi statistiku o uspješnosti turističke sezone i da su rezultati statistike indikator uspješnosti rada Ministarstva turizma, ali nikako im ne ulazi u glavu da bi indikator uspješnosti rada ministra zdravlja mogla biti kvaliteta zdravstvene usluge i mjera u kojoj se sustav približio načelima jednakosti, ravnomjernosti i sveobuhvatnosti u pružanju zdravstvene zaštite.

Jedini koji o tome komuniciraju su sami pacijenti, čija iskustva povremeno dobiju mjesto u masovnim medijima i - povremeno - pokoji liječnik koji javno izrazi svoje nezadovoljstvo time što ga sustav stalno bičem goni da provodi restrikcije.

To je, izrazimo se blago, vrlo zanimljivo.

Jasno, riječ je o samo jednom u nizu simptoma koji pokazuju da zdravstvena administracija uopće ne vodi računa o zdravlju kao ključnom cilju svih zdravstvenih sustava.

No, ni jedan od tih simptoma nije nebitan. U ovom slučaju, važno je da javnost zna da Vlada opet uzima novac namijenjen liječenju i da Markovu trgu posljedice takvog poteza nisu ni u primozgu.

Povezani članci

Who's Online

We have 223 guests and no members online