Vlada između 'biznisa' i ekologije: Ekobomb(l)a za premijera Milanovića

vodaČini se kako je čitava "afera Holy" više napravila na senzibiliziranju hrvatske javnosti za ekologiju, nego bi to bio slučaj da je ostala na toj poziciji, pogotovo nakon njenih amaterskih i apsurdnih "grešaka u koracima" koje su je na koncu koštale ministarske fotelje, piše Frenki Laušić na stranicama Slobodne Dalmacije. A Dragutin Lesar pita Vladu: "Hoćete li između četiri postojeće studije za HE Ombla izabrati onu koja je pravovaljana igrajući eci-peci-pec ili će se naručiti peta? Znate li hoće li TE Plomin ići na plin ili ugljen? Koji će biti model zbrinjavanja plastičnog otpada – je li to kriminal ili ekološki projekt i hoćete li pozvati Bajića ili stopirati taj projekt? Što je sa regionalnim deponijima otpada – hoćete li ih centralizirati ili se regionalno pratiti izvore pitke vode? Kako će biti riješeno zbrinjavanje opasnog otpada?". Pitanja su to koja će mediji i hrvatska javnost, baš zbog čitavog "slučaja Holy", ubuduće promatrati pod debelim mikroskopom, odnosno barem se možemo sa Lesarom nadati da ovaj "ekološki nadražaj" neće proći sa zadnjim lipanjskim kišama ...

KONFLIKT BIZNISA I EKOLOGIJE

Ekobomb(l)a za premijera Milanovića

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

"Slučaj Holy" je, poput ugaonog kamenčića koji se pomaknuo i poremetio stabilnost čitave konstrukcije, dodatno intenzivirao najmanje tri krizna žarišta vladajuće koalicije, te širom otvorio prostor za istrage policije i DORH-a u području "ekološkog kriminala".

olupina na plaži Prvo patološko žarište Kukuriku koalicije u stvari predstavlja trag trajno tinjajućeg ugarka kapitalističke dihotomije još od prve industrijske revolucije, a radi se o fatalnom konfliktu između biznisa i ekologije.

U Vladi Zorana Milanovića taj je konflikt bio personaliziran u osobama Ratka Čačića, prvog potpredsjednika Vlade i zastupnika biznisa koji na sve priče i pričice o ekologijo odmahuje rokom kao na "dječji vrtić", te Mirele Holy, bivše ministrice okoliša, koji je taj posao nastavila obnašati u maniri žestoke civilne ekološke aktivistice.

Podsjetimo, Holy je na jednoj od prvih sjednica Vlade spočitnula Čačiću da je osnivanjem kasnijeg Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora na sebe preuzeo dobar dio ovlasti Vlade.

Unatoč njenoj primjedbi i upozorenju ostala je odredba koja Čačiću omogućuje da u dvočlanom Nadzornom odboru Centra njegov glas vrijedi više od glasa Slavka Linića, ministra financija, ali taj Centar ipak nije zadržao status koji mu je htio dodijeliti Čačić, pa tako ne može donositi odluke strateške odluke, jer je to ostalo u nadležnosti Vlade.

To je bio početak rata između ove dvije strane, unatoč buketima cvijeća i kiselim osmijesima koje su javno razmjenjivali.      

Drugo žarište, koje je još jednom potencirala ova afera, jest neuspjeh Vlade u predviđenom žurnom pokretanju investicija, zbog čega je Radimir Čačić najnervozniji, pa su njegove ionako burne reakcije još neprikladnije nego u "mirnodopsko" vrijeme.

radimir čačić

To onda, naravno, rezultira "budložder-diplomacijom" u kršenju prepreka koje stoje na putu investicijama, a jedna od tih prepreka su i "dječje priče" o ekološkim studijama" za zaštitu flore, faune, prostora i još koječega što zanima te nedorasle "zelene" pubertetlije.

Treće žarište odnosi se na sve konfliktnije odnose između Socijaledmokratske partije i Hrvatske narodne stranke u vladajućoj koaliciji, što je ovom prilikom rezultiralo prigovorom jednog dijela SDP-ovih članova predsjedniku stranke Milanoviću da se olako odrekao Mirele Holy, dok HNS-ovci ne samo da čuvaju svoje ljude, već i zapošljavaju gdje i kako stignu.

Osim toga, Milanoviću se zamjera i da je u javnosti sve više prisutan dojam kako Čačić kroji gospodarsku politiku, i to ne samo bez obzira na zakonske propise, već i bez obzira na SDP-ove stavove.

Tu tezu podupiru činjenicom da je SDP, ali i Kukuriku koalicija u svom planu 21 bila protiv izgradnje Hidroelektrane Ombla zbog ekonomski i ekološki uputne isplativosti projekta, ali su nakon izbora pod pritiskom potrebnih investicija, nabrušenog Čačića i Dubrovačkog HNS-a (zbog projekta golf terena na Srđu) pristali na izgradnje HE Ombla. To im se sada, tvrde SDP-ovci potiho i neslužbeno, vraća u glavu i zahtijevaju od premijera da se prema tome postavi što čvršće i jasnije.

Izgleda da su ti prigovori ipak primorali Milanovića da bar javnom retorikom donekle "popravi stvar", pa je prilikom imenovanja Mihaela Zmajlovića za novog ministra okoliša u Hrvatskom Saboru ustvrdio, između ostalog, da od ministra očekuje jako puno u borbi za projekte, proaktivan i jak stav, ali da čuva Hrvatsku i hrvatsku prirodu.

milanović

"U velikom broju slučajeva radit će se o odlukama vezanim uz susjedstvo i zbog toga naglašavam da su to vrlo odgovorne odluke i vrlo često zastrte maglom nejasnoća i nerazumijevanja. Jedna od tih odluka uz koju je vezano mnogo nejasnoća, je i projekt hidroelektrane Ombla. Obzirom da do ovog trenutka stvari oko Obmle nisu posve jasne, tražit ću da se u najkraćem roku podvuče crta i da se zna 'da ili ne'. Svaki naš potez ima određeni učinak i želim mišljenje najkvalitetnije europske i svjetske struke, jer ono što napravimo imat će dugoročne posljedice", po prvi put se Milanović jače ogradio do tog projekta, ali, koliko se može doznati, radi se prije o verbalnom "ispuhivanju", nego o realnoj namjeri da se taj projekt stopira ako dodatne ekološke studije i procjene pokažu da se radi o neisplativom i ekološki štetnom poslu.

Ipak, čini se kako je čitava "afera Holy" više napravila na senzibiliziranju hrvatske javnosti za ekologiju, nego bi to bio slučaj da je ostala na toj poziciji, pogotovo nakon njenih amaterskih i apsurdnih "grešaka u koracima" koje su je na koncu koštale ministarske fotelje.

Dapače, iako je ostavku dala pod pritiskom Zorana Milanovića, čak je i taj potez podigao ljestvicu političke kulture na višu razinu, pa je i radikalni Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista osjetio potrebu da pohvali taj potez bivše ministrice, ustvrdivši kako je "pogriješila, ali je nakon svega sama dala ostavku".

"To je u Hrvatskoj toliko rijetko da zaslužuje pohvalu. Taj potez, ali i premijerovo prihvaćanje ostavke, pokazuje da se u Hrvatskoj počela pokazivati politička odgovornost. Iako zbog čina ostavke nikoga ne bi trebalo hvaliti, ovaj potez zavređuje osvrt i pohvalu", poručio je Dragutin Lesar, potom upozoravajući na kriminalni aspekt ovog slučaja.

"Ako je doista točno da se članici Vlade otvoreno prijetilo, a da nitko u Hrvatskoj nije javno reagirao, onda to zabrinjava. Ne smijemo dopustiti da to padne u zaborav i da prijetnja članici Vlade bude zanemarena. Zbog toga moram pitati hoćete li između četiri postojeće studije za HE Ombla izabrati onu koja je pravovaljana igrajući eci-peci-pec ili će se naručiti peta? Znate li hoće li Plomin ići na plin ili ugljen? Koji će biti model zbrinjavanja plastičnog otpada – je li to kriminal ili ekološki projekt i hoćete li pozvati Bajića ili stopirati taj projekt? Što je sa regionalnim deponijima otpada – hoćete li ih centralizirati ili se regionalno pratiti izvore pitke vode? Kako će biti riješeno zbrinjavanje opasnog otpada?", "izmitriljirao" je Lesar novom ministru i premijeru sva pitanja iz, kažimo to prigodno, ministarske "ostavštine" Mirele Holy.

mirela holy

Pitanja su to koja će mediji i hrvatska javnost, baš zbog čitavog "slučaja Holy", ubuduće promatrati pod debelim mikroskopom, odnosno barem se možemo sa Lesarom nadati da ovaj "ekološki nadražaj" neće proći sa zadnjim lipanjskim kišama.

Naravno, unatoč odgovornosti ministara za svoje resore, sve oči će biti uprte u Zorana Milanovića i političke odluke i "nefejkirane" stavove koje će Vlada donositi i pronositi u mjesecima i godinama što slijede.

Milanović je u pravu kada tvrdi da ekološke studije nikada nisu crno-bijele, odnosno da su većinom sive, ali ipak za svaki pojedinačni slučaj postoje jasni parametri po kojima se može odrediti je li ekonomska, gospodarska, društvena važnost nekog projekta važnija od određen ekološke štete koja može nastati u redovnim i izvanrednim okolnostima.

Stoga se u uvijek radi o pitanju trenutnog odnosa snaga i moći između "biznisa" i "ekološke svijesti", s tim da je u ovom prilikom uz kratkoročni privatni biznis po srijedi i politički kratkoročni interes vladajućih za što bržim gospodarskim oporavkom.

Kada se u to uključe unutarstranački i međustranački prijepori u vladajućoj koaliciji, čitava situacija za premijera postaje još kompliciranija, ali, kao što je mnogo puta do sada rekao, to je sudbina ove koalicije i njega kao predsjednika Vlade.

smeće Zbog toga Milanović, zajedno sa resornim ministrima, mora pokloniti punu pažnju ekološkim studijama i "kraljevima smeća" iz prostog razloga što se do sada uvijek pokazalo kako kvalitetne ekološke studije iz svakog projekta izvlače najveću dugoročnu korist, dok ne samo hrvatsko iskustvo govori kako notorna "ekološka" mafija živi na račun poreznih obveznika onako kako je nekada živjela od sitnih i časnih nepodopština na račun "privatnog sektora" (uz malu pomoć političara, biznismena, sindikata i majke Crkve).

No, tu svakako treba biti svjestan i "ekološke mafije" drugog predznaka, jednako kao što u industriji lijekova postoji farmaceutska mafija koja ordinira na tržištu službene medicine, ali i ona koja proizvodi sasvim lijep profit u svijetu alternativnih metoda liječenja.

U nemalom broju slučajeva ekološke argumente protiv određenog projekta iz prikrajka potežu konkurentski sektori, poduzeća, države, a sve pod plaštom "zelenog aktivizma". Milijarde kuna, eura, dolara i svih valuta vrti se u tom poslovima i tu nevinih žrtava, osim pokojeg šišmiša, kita, tigra, tasmanijske nemani ili antilope, većinom i nema.

Stoga se Milanović treba držati one svoje parole da "moramo biti lukavi", a to je najbolje tako da se drži, kao što opet sam kaže, mišljenja "najkvalitetnije struke".

Koliko kod ta njegova izjava izgledala kao moguća "duda varalica" preostaje nam samo da ga držimo za ono za što svakog političara jedino i možemo držati, a što ima izrazito malu uporabnu i prometnu vrijednost - za riječ.

Povezani članci

Who's Online

We have 279 guests and no members online