Izložba 'oca video-arta' u Splitu

Nam June Paika 'otac video-arta'U utorak, 1. rujna u Splitskom Domu mladeži u MKC-u otvorila se izložba crteža, grafika, skulptura i video materijala jednog od najvećih suvremenih umjetnika Nam June Paika. Izložba u Multimedijalnom kulturnom centru će potrajati do kraja rujna i ona je integralni dio 14. Split Film Festivala koji počinje 12. rujna. Nam June Paik, poznatiji po tituli 'otac video-arta', bit će predstavljen u okviru festivalskog segmenta Novih medija. Paik je najpoznatiji po svojim video instalacijama i skulpturama kojima se najviše referira na fenomen televizije i videa. Postav izložbe u Splitu, na kojoj se osim opsežne foto i video dokumentacije mogu vidjeti i drugi aspekti njegova rada, potpisuju kustosi Marina Majić i Dinko Peračić ...


NAM JUNE PAIK

Izložba 'oca video-arta' u Splitu


Piše: Leo Nikolić / T-portal
Izvor: T-portal

 

Nam June Paik je jedan najvećih suvremenih umjetnika i ključna licnost video umjetnosti. Rođenjem Korejac, nakon studija glazbe i povijesti umjetnosti na sveučilištu u Tokiju odlazi u Europu, gdje počinje eksperimentirati s videom i novim medijima. Njegova karijera doživljava uzlet dolaskom u New York gdje je i napravio najznačajnije instalacije i izložbe, primjerice TV Budhu, TV Garden, Familiy of robots i Megatron.

Postav izložbe u Splitu, na kojoj se osim opsežne foto i video dokumentacije mogu vidjeti i drugi aspekti njegova rada, potpisuju kustosi Marina Majić i Dinko Peračić. To je ujedno i prvo predstavljanje tog velikog umjetnika u Hrvatskoj.

Njegove video skulpture, instalacije, performansi i video radovi tvore jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih opusa u mediju.

Izložba Nam Jure Paika 'oca video-arta' u Splitu

Povezani članci

Who's Online

We have 240 guests and no members online