Tri škvera dogodine bez posla

brodAko do kraja godine ne ugovore nove poslove ili uspješno ne zaključe aktualne pregovore s potencijalnim naručiteljima, brodogradilišta u Splitu, a posebice u Trogiru i Kraljevici, iduću bi godinu mogla dočekati praznih navoza. Na popisu novogradnji u ostala tri velika jadranska škvera nalaze se tek tri broda – u svakom po jedan - što je daleko ispod njihovih realnih kapaciteta. Glavni uzrok “rupe” u poslovanju bila je europska zabrana ugovaranja novogradnji do usvajanja programa restrukturiranja, što su predložili potencijalni kupci škverova ...


SPLIT, TROGIR I KRALJEVICA U 2012. GODINI NAPRAVIT ĆE SAMO TRI BRODA

Tri škvera dogodine bez posla

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


No, unatoč tome, činjenice govore da radnici “Brodosplita” trenutačno imaju posla samo na dovršenju ro-pax broda “Piana”, vrijednog oko 1,1 milijardu kuna, te na izgradnji broda namijenjenog prijevozu sipkih tereta za “Jadroplov”, čija se cijena kreće oko 180 milijuna kuna. Isporuka putničkog broda za Francuze već dobrano kasni, a vrlo je upitno i hoće li se graditi drugi od dvaju predviđenih bulk carriera za splitskog brodara.

Gledano sa strane, čini se da je aktualna Vlada svojim nasljednicima, bez obzira na stranačke boje, odlučila prepustiti vrući krumpir zvan brodogradnja, a time i dovršetak privatizacije i sklapanje ugovora s već odabranim kupcima.

Povezani članci

Who's Online

We have 249 guests and no members online