Splitsko-makarska nadbiskupija oglasila se oko suspenzije don Ivana Grubišića

Grubišić - BarišićSplitsko-makarska nadbiskupija oglasila se oko suspenzije don Ivana Grubišića. Priopćenje prenosimo u cjelosti.
- Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, polazeći od svoje dužnosti Ordinarija i poštivanja kanonskih propisa, a radi dobra Crkve te nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišićem, zbog toga što se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, već i dalje ustrajava u neposlušnosti (kan. 1371, § 2), a pošto je nadbiskup saslušao mišljenje Vijeća konzultora, svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivanu Grubišiću, 2. siječnja 2012. izrekao je i proglasio kaznu obustave – suspenzije vršenja svih sljedećih čina Svetoga reda: ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja Mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela ...

Nadbiskupija se oglasila priopćenje oko suspenzije don Ivana Grubišića

Izvor: Nadbiskupija splitsko-makarska

Kazna obustave – suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, posljedica je:

- Aktivnog sudjelovanja u politici, osnivanjem stranke – tzv. Građanske inicijative (kan. 287, § 2);
- Prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika, koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti (kan. 285, § 3);
- Nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu (kan. 285, § 2);
- Ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju (kan. 273).

Kaznu obustave (suspenzije) čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline (kan. 1347).

Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj.

Sukladno kan. 1350, ovom se kaznom ne umanjuje obveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Splitsko-makarske nadbiskupije.

U svojoj Odluci od 2. siječnja 2012., nadbiskup naglašava da ovu kaznu svomu svećeniku izriče žalosna srca i želi da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve – navodi se u priopćenju.

don ivan grubišić


"Neposlušni" Grubišić žalit će se Vatikanu

Izvor: Vjesnik

Saborski zastupnik Ivan Grubišić potvrdio je da je u utorak navečer zaprimio pismenu suspenziju , no smatra da je to upravni akt nadbiskupa, a ne pravni čin pa se zato u njegovu slučaju suspenzija ne može ni primijeniti.  Obratit će se, kaže, višoj crkvenoj vlasti, što znači Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ili čak kongregaciji za biskupe u Rimu jer je uvjeren da se nije ogriješio o crkvene zakone i propise.  

Don Ivan Grubišić politički je aktivan već cijelo desetljeće, s tim što se dva puta pokušao probiti i u Hrvatski sabor. Prvi put 2003. sa svojom Alijansom za treću Hrvatsku.  No tada je bio pošteđen kazne, vjerojatno zbog lošeg izbornog rezultata koji ga je ostavio izvan parlamenta. Više je sreće imao na prošlogodišnjim prosinačkim izborima kad je s dva osvojena zastupnička mandata i porukom da će se boriti za raskid međudržavnih ugovora s Vatikanom, izazvao mjesnu Crkvu, koju također nije štedio u svojim kritikama..

Iako se činilo da će mu nadbiskup Barišić još jednom progledati kroz prste, to se nije dogodilo. Odluka je donesena, kazna je izrečena.

Povezani članci

Who's Online

We have 436 guests and no members online