Nama Dara Bubamara, a po Zagrebu Sade, Cohen, Ramstein...

Koncerti u ZagrebuTom Jones, Britney Spears, Lenny Kravitz, Leonard Cohen, Sade, Ramstein, Chris Rea, ali i razni jazz i blues festivali gotovo su svakodnevica Zagreba. Za svakog po nešto, kako bi se reklo. Dara Bubamara, Dado Polumenta, Šaša Matić, Dragana Mirković, Seka Aleksić i ostali gotovo su svakodnevica Splita. Svaka čast ovim izvođačima sa prostora bivše Juge, pošteno zarađuju svoj kuh, ali vjerujem da bi Dalmatinci ipak radije gledali izvođače koji obilaze po Zagrebu. Di mi ovo živimo? Za jedan dobar pravi svjetski koncert Splićani moraju potegnuti do Zagreba, oko 420 kilometara u jednom, pa isto tako i u drugom smjeru. Za to vrijeme iz splitskih klubova, barova može se čuti 'tandrkanje' narodnog melosa, koje mladi posjećuju kao da idu na ispovijed..., piše Ivica Marković na stranicama Slobodne Dalmacije ...

DARA SPLITU BUBAMARA...

SPLITSKE BALALAJKE:

Nama Dara Bubamara, a po Zagrebu Sade, Cohen, Ramstein...

Piše: Ivica Marković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

iron maiden na poljuduPosljednji veliki koncert bio je onaj Davida Guette, nešto prije njega je bio Zucchero, talijanski kantautor, a još prije britanski rokeri iz 'Iron Maidena'. Istini za volju, održanje i koncert Ray Charlesa na Starom placu, gdje je, tada već isluženi Charles, održao koncert za pamćenje. Naime, zbog lošeg ozvučenja ni on sam sebe nije mogao čuti, a kamoli posjetitelji.

Davno su koncert održali i ondašnja svjetska rock atrakcija 'Dire Straits' iz sada već prahistorijske 1982. godine. Tada mega popularni Straitsi održali su koncert u prepunoj dvorani Gripe. I to je, gotovo sve što je Split u proteklih 30-ak godina mogao vidjeti od svjetskih koncerata.

Za to vrijeme nema tko nije, od poznatih svjetskih izvođača pohodio Zagreb i nastupao pred Zagrepčanima i Splićanima. Split je međuvremenu dobio i novu dvoranu na Poljudu, u kojoj su se najavljivali veliki koncerti svjetskih izvođača, ali od njih je ostao samo sanak pusti.

Doduše dolazili su tu Đorđe Balašević, pa Gibonni..., ali to je bio za Split - plafon. Ima Split još prostora koji mogu biti prikladni za rock koncerte: stadion na Poljudu, veliki žnjanski plato i Stari plac vape za dobrom svirkom i posjetom nekih novih 'Rolling Stonesa', 'Aerosmitha', 'AC/DC-a'...

No, zbog uspavanosti grada, ali i zbog same činjenice kako u Splitu ne postoji nitko tko je kalibar da sve to i organizira i dalje ćemo slušati cajke i balalajke i odlaziti u metropolu na koncerte.

Čak je i u Varaždinu, pred nekoliko godina bio jedan Bob Dylan...

Povezani članci

Who's Online

We have 411 guests and no members online