Slučaj koji se ne smije zataškati: Iz Bilica ga doveli u KBC Split gdje je preminuo

Ovaj slučaj se ne smije zataškati. Na Jedinici intenzivnog liječenja KBC Split preminuo je 18-godišnjak iz Jesenica koji je prije tri tjedna u teškom stanju doveden iz zatvora na Bilicama gdje je služio zatvorsku kaznu od osam mjeseci zbog podmetanja četiri požara na podučju Jesenica. Mladić je u bolnicu doveden u teškom stanju, u bolnici je bio u komi, a preminuo je od ozljeda za koje se još ne zna kako su i kada točno nastale. Prilikom prijema u bolnicu imao je podljeve na donjem dijelu trbuha i po preponama, piše Dalmacija Danas.
– Prema nalazima liječnika, vještaka, bio mu je potreban 24-satni nadzor, dakle stalna tuđa njega i briga u punom opsegu. A zna se što to znači te je to vjerojatno jedan od uzroka tragičnog epiloga – kazao je za 24sata splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, kojeg je angažirala obitelj preminulog mladića.
Nesretni mladić iz Jesenica s piromanskim sklonostima u zatvoru je završio nakon što je na splitskom sudu priznao da je uzrokovao četiri požara na području Jesenica. Još kao djetetu dijagnosticirana mu je bolest piromanije, a u svom priznanju u sudnici je rekao da ga "uzbuđuje sva strka i panika kod požara, vatra, vatrogasne sirene..". Mladić je i psihijatrijski liječen, a na sudu nije proglašen neubrojivim već "bitno smanjeno ubrojiv" i produžen mu je istražni zatvor. Dobio je višemjesečnu zatvorsku kaznu. Tijekom mjeseci u zatvoru na Bilicama nesretni mladić je tri puta boravio u bolnici za osobe lišene slobode, zbog različitih ozljeda. Početkom kolovoza su pak čuvare o njegovom stanju alarmirali "cimeri" iz ćelije, neslužbeno su novinari doznali pošto su službeni podaci još uvijek tajni (a navodno nikakvih postupanja pravosudnih djelatnika u smislu prisile prema nesretnom 19-godišnjaku nije bilo). Te je sporne večeri iza dva sata poslije ponoći prebačen u bolnicu. Navodno je imao ozljede abdomena, no kako su nastale te uzrok smrti gotovo mjesec dana kasnije u KBC Split, tek će se utvrditi. Novinari su saznali od osoba bliskih obitelji preminuloga koji tvrde da su ga u zatvoru – pretukli.
Slobodna Dalmacija piše da su na ovom tragičnom slučaju zakazali DORH, suci i zatvorska uprava, a ovdje je odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Splitu na tragičnu smrti 18-godišnjeg mladića iz Jesenica, koji je, podsjetimo, dovezen prije dvadesetak dana u splitsku bolnicu iz istražnog zatvora na Bilicama.

Izvor: Dalmacija Danas, Slobodna Dalmacija, 24sata

Who's Online

We have 485 guests and no members online