Loša sezona: Domaći gosti nemaju novca, a strani nas zaobilaze, praznog smještaja ima kao u horror priči

Sada je to već prilično izvjesno: ovo će biti najgora turistička sezona još od 2000. godine. Bez obzira na statistike, ove je godine zbog nedostatka kvalitetnog i stručnog vodstva u sektoru napravljeno niz propusta koji bi nas sljedećih godina mogli skupo stajati. Turizam je obezglavljen, jer su na čelnim mjestima dviju najvažnijih turističkih institucija u državi – u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstvu turizma – početnici koji se nisu snašli. Njihovi bi se propusti mogli mjeriti gubitkom stotina milijuna eura. Meri Matešić je, dakle, na mjestu direktorice Glavnog ureda HTZ-a naslijedila Niku Bulića, kojega je pak smijenio bivši ministar turizma Veljko Ostojić, koji je morao otići zbog već poznatih grijeha iz prošlosti. Da je ostao, situacija s turizmom bila bi kudikamo povoljnija. Turizam je tako bez svoja dva glavna čovjeka krenuo u aktualnu sezonu. Posljedice su hmm.. katastrofalne ...

LOŠA SEZONA

Domaći gosti nemaju novca, a strani nas zaobilaze. Ovo je najgora sezona još od 2000. godine

Piše: Davor Verković / Forum.tm
Izvor: Forum.tm


kupališni turizam"Odlaskom Bulića, a pogotovo Ostojića, turizam je izgubio lidere. Meri Matešić i Darko Lorencin mogu funkcionirati kao poluge, ali ne kao motori koji bi trebali nešto pokrenuti. Sve ovo je otužno, gubim volju za sve, sezona je vrlo loša. Opet se čini da turizam može voditi tko god se sjeti.

Taj je sektor, ponovo se pokazuje, ostao trajno podcijenjen. Nema ga u medijima, postaje drugorazredna vijest. Ostojić mu je trebao osigurati prvorazrednu poziciju u gospodarstvu i sve je išlo prema tome.

Sve se češće postavlja pitanje je li morao otići i koliko će nas političke igre na kraju koštati“, kaže nam Selimir Ognjenović, direktor muenchenskog I.D. Riva Toursa, najjačeg europskog turoperatora specijaliziranog za dovođenje gostiju u Hrvatsku.

I njemu, kaže, sezona ide vrlo loše te do sada bilježi minus od 12 posto. Nikad nije bio toliko razočaran, čak ni u poratno vrijeme.

Ponavljamo, posljedice nesnalaženja su razorne iako vodeći mediji o tome šute. Jednako kao što šute o tome da se nijedan loš dan u punoj sezoni ne može nadoknaditi nikakvom posezonom.

MUP je objavio da je u prva dva srpanjska vikenda cestovnim putem u Hrvatsku ušlo nevjerojatnih 340.000 stranaca manje nego lani, a samo proteklog vikenda 40.000 vozila manje nego u istom razdoblju prošle godine. Kako će se to nadoknaditi?

Zašto aktualna vlast katastrofalnim kadroviranjem uništava i turizam, jedinu svijetlu točku gospodarstva?

PROČITAJTE VIŠE ...

Povezani članci

Who's Online

We have 455 guests and no members online