Vatrogasci se spremaju za jednu od najtežih sezona

požarU prva četiri mjeseca 2011. bilo je čak 60 posto više požara od desetogodišnjeg prosjeka, a opožareno je triput više površine. Minska polja ponovo su stala na put gasiteljima - čak trideset posto površine koju su požari poharali ove godine nalazi se u minski sumnjivim područjima. Stiže vruće i sušno ljeto. Zemaljske snage u ljetnim mjesecima imat će, kao i prijašnjih godina, između 4500 i 5000 gasitelja, a (uz sadašnjih dvjestotinjak) na priobalje će s kontinenta stići još 100 vatrogasnih vozila. U zračnim snagama bit će 6 kanadera, isto toliko zračnih traktora i 2 helikoptera. Za potrebe ovogodišnje protupožarne sezone, ovo je ljeto planirano zapošljavanje do 1000 sezonskih vatrogasaca. Njihov će angažman, ovisno o vremenskim uvjetima, početi postupno, od 1. lipnja. Vatrogasci se spremaju za jednu od najtežih sezona...


SEZONA POŽARA

Vatrogasci se spremaju za jednu od najtežih sezona

Piše: Mile Franičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


dvd dalmacijaU prva četiri mjeseca podignute su čak 224 prekršajne prijave protiv pravnih i fizičkih osoba zbog povrede zakonskih odredbi o zaštiti od požara. Zbog paljenja vatre na otvorenome, protiv fizičkih osoba podnesena su 123 optužna prijedloga i 14 prekršajnih naloga.

Zemaljske snage u ljetnim mjesecima imat će, kao i prijašnjih godina, između 4500 i 5000 gasitelja, a (uz sadašnjih dvjestotinjak) na priobalje će s kontinenta stići još 100 vatrogasnih vozila. U zračnim snagama bit će 6 kanadera, isto toliko zračnih traktora i 2 helikoptera.


Splitsko-dalmatinska županija tek sad donijela prvi plan zaštite od požara

Iako spada među najugroženija područja, Splitsko-dalmatinska-županija tek je nedavno usvojila plan zaštite od požara. Inspekcijski nadzor MUP-a utvrdio je, naime, da je i ta županija bila među onim jedinicama lokalne samouprave koje godinama ignoriraju zakonsku obvezu i nemaju vlastiti plan zaštite od požara.


Država treba tisuću sezonskih vatrogasaca, plaća 6000 kuna

Za potrebe ovogodišnje protupožarne sezone, ovo je ljeto planirano zapošljavanje do 1000 sezonskih vatrogasaca. Njihov će angažman, ovisno o vremenskim uvjetima, početi postupno, od 1. lipnja.

"To su u biti dobrovoljni vatrogasci, pripadnici DVD-ova koji potpisuju ugovore o sezonskom zapošljavanju s lokalnom upravom. Njihova primanja financira država kroz Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u visini 50 posto, a ostatak daje lokalna samouprava. Mjesečno će dobivati 6000 kuna", kaže glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

PROČITAJTE VIŠE...


Pokazna vježba "Kamešnica 2011."

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo obrane i Hrvatska vatrogasna zajednica organiziraju vježbu gašenja požara otvorenog prostora „Kamešnica 2011“, koja će se održati u petak, 27. svibnja 2011. s početkom u 12:00 sati, kod mjesta Gljev, poviše Hana, na području Grada Sinja, Splitsko - dalmatinska županija.

Tema vježbe je gašenje požara otvorenog prostora i spašavanje iz vatrenog okruženja. Na vježbi će biti zastupljene sve snage koje koristimo u gašenju požara otvorenog prostora. Sudjelovat će preko 100 pripadnika zemaljskih vatrogasnih snaga, kanaderi, zračni traktori i helikopteri.

Cilj vježbe je provjera koordinacije vatrogasnih snaga kao dio priprema za ljetnu protupožarnu sezonu.
 

požar

Povezani članci

Who's Online

We have 84 guests and no members online