Nadbiskup Marin Barišić umirovio don Ivana Grubišića

don Ivan GrubišićPoznati splitski svećenik, sociolog religije, dr. don Ivan Grubišić, dugogodišnji župnik župe sv. Roka u Splitu, zbog navršene kanonske dobi stavljen je u stanje mira, a upravljanje župom preuzet će don Matko Džaja, dosadašnji župnik u Žeževici. Riječ je o redovitim i godišnjim crkvenim odlukama u vezi pojedinih crkvenih službi, uključujući tako i one koje se vežu uz župu. Don Ivan je ove godine napunio 75 godina života i 50 godina svećenstva, piše Slobodna Dalmacija ...

Nadbiskup Marin Barišić umirovio Ivana Grubišića:

"Nisam kažnjen, zatražio sam umirovljenje"

Piše: Saša Horvat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Don Ivan je ove godine napunio 75 godina života i 50 godina svećenstva.

- Zato sam uputio molbu splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću za mirovinu, koju je on i prihvatio. Tako da nije u pitanju sankcija, kako će možda neki pomisliti, nego sam postupio po crkvenom zakoniku, a nadbiskup Marin je to prihvatio. Na župi ću biti do 17. kolovoza, a potom idem u crkvenu mirovinu. Živjet ću do Božje volje, u Kučinama, u jednom apartmanu.

Odlazim sa župe iako sam sagradio crkvu, dvije dvorane, drugi stan, jer kad odlazim, onda odlazim. Neka župniku koji dolazi bude sve potpuno slobodno, a ako bude tražio pomoć, odazvat ću se - govori nam vedra glasa don Ivan, koji je župu sv. Roka preuzeo 1983., a prije toga bio je župnik na župi svetog Petra, gdje je i sagradio konkatedralu.


Nastavit ću pisati

don Ivan GrubišićDon Ivan je u veljači 2011. predvodio i ponudio organizacijsku platformu za okupljanje svih građana, udruga, inicijativa i pokreta u Savez za građansku i etičku Hrvatsku, kako bi građanima pružio alternativu u političkom opredjeljenju.

Na upit hoće li sad aktivnije sudjelovati u političkim vodama, kaže nam:

- Nastavit ću pisati kritičke osvrte, a moram dovršiti i dvije-tri knjige. Koliko će biti realna šansa za neko aktivnije djelovanje, ovisit će o nekim okolnostima. Velik je interes za Savez.  Imamo preko pet tisuća članova na Facebooku, a upisanih imenom i prezimenom više od 1500. Pogotovo smo popularni među mladima koji se služe internetom.

Kad odem u mirovinu, mislim da ćemo imati konferenciju za novinare gdje će se iznijeti konkretnije stvari jer se još vrše pregovori s Josipom Kregarom, Ljubom Jurčićem, Dinom Debeljuhom iz Istre i drugima.

Svi žele suradnju na platformi - objašnjava don Ivan uz napomenu kako smatraju da su potrebne korjenite političke i strukturne promjene.

Na upit namjerava li osobno ući u politiku, odgovara:

- Kada bih i ušao, bila bi jedna ključna razlika. U nas političke vode zvuče negativno, ali ne zato što je politika po sebi negativna, već je politikantstvo negativno. Ne želim se baviti politikantstvom i djelovati u interesu stranke, već djelovati u interesu građana Hrvatske.

I ovi izbori su politikantstvo te ne znam da li se angažirati, jer je GONG objavio da imamo više birača nego stanovnika, a na ponovljeni upit namjerava li se osobno kandidirati, don Ivan kaže:

- Ovisi o nekim stvarima, jer kada bi se išlo dosljedno, trebalo bi bojkotirati izbore.

Trebalo bi biti protiv izbora ako se pojave isti ljudi koji su nas doveli u ovo stanje. Oni nas zasigurno ne mogu izvući.

Pitanje je i 11. izborne jedinice. Mislim da treba pomoći ljudima u BiH u raznim segmentima, ali Hrvati su tu konstitutivan narod te ne bi smjeli imati pravo glasa na hrvatskim izborima. Druga je stvar Hrvata u ostalim državama, gdje nisu konstitutivan narod.

Ujedno, kada se čine velike pozajmice kao ova nedavna, koje Hrvatsku guraju u još veći dug, trebalo bi raspisati referendum pa vidjeti što narod misli o novim zaduživanjima - smatra don Ivan, napominjući kako Hrvatska može riješiti probleme ako se odluči na korjenite promjene, a to se “ne vidi da itko nudi osim Saveza”.


Ostao sam i dalje marginaliziran među svećenicima

Upitali smo don Ivana kako sada gleda na tvrdnje da su ga kolege svećenici marginalizirali od 1998., kada je počeo pisati dosta kritičnije tekstove, pa i o Crkvi:

- Marginalizacija je ostala. Nisam u tekstovima želio Crkvi slabo, već da se Crkva distancira od politike koja nas je vraćala u srednji vijek. Već sam znao onda da neće biti dobro. Identitet Crkve mora biti slobodan od vlasti. Želim da Crkva bude autentična, a ovako je na tragu da to izgubi - govori nam don Ivan, kojega, ako sve bude kako treba, očekuje mirovina u iznosu od tri tisuće kuna, za što je, kao i ostali svećenici, godišnje odvajao u tzv. fond samopomoći određeni iznos, kako bi mogli, kada dođe vrijeme, imati mirovinu.

Naime, don Ivanu, kao i brojnim drugima svećenicima, nije uračunato u staž kada je kao profesor u bivšoj državi predavao četiri predmeta, kao ni brojne pastoralne aktivnosti.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 484 guests and no members online