Upoznajte se s prijedlogom novog zakona o pružanju usluga u turizmu

Ubuduće će prema prijedlogu novog zakona o pružanju usluga u turizmu sve turističke agencije, a ne samo one koje rade preko interneta, doslovno moći raditi u spavaćoj sobi ili na tavanu nečijeg stana ili kuće, a umjesto da ishode rješenje i dozvolu za rad kao do sada, bit će dovoljno da poduzetnik koji je naumio raditi kao agencija, tu svoju želju prijavi nadležnima i - počne raditi. Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti omogućilo bi se ugostiteljima pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor i to ne samo u poslovnim, već i u stambenim prostorima.
Prema novom zakonu svoje goste više neće morati tjerati zbog zatvaranja. Vlada je odlučila da će odluku o dužem radnom vremenu donositi isključivo lokalna vlast. Osniva se i Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva ...   

Prijedlog novog zakona o pružanju usluga u turizmu

Agencija u spavaćoj sobi, a vodiči rade gdje žele

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Na sjednici Vlade prihvaćeno je donošenje novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje je upućeno u Sabor na drugo čitanje, dok je izmijenjeni Zakon o pružanju usluga u turizmu upućen na prvo čitanje u Sabor.

Njime se reguliraju uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe mogu pružati usluge u turizmu, a odnosi se na turističke agencije, turističke vodiče i posebne oblike turizma.

paragliding

Ubuduće će prema tom zakonu sve turističke agencije, a ne samo one koje rade preko interneta, doslovno moći raditi u spavaćoj sobi ili na tavanu nečijeg stana ili kuće, a umjesto da ishode rješenje i dozvolu za rad kao do sada, bit će dovoljno da poduzetnik koji je naumio raditi kao agencija, tu svoju želju prijavi nadležnima i - počne raditi.

Pravila za vodiče

U Udruženju hrvatskih putničkih agencija u više su navrata izrazili nezadovoljstvo tako predloženim zakonskim odredbama s kojima se struka ne slaže, prije svega zbog toga što ih drži preliberalnima i što one potrošačima ne nude nužnu zaštitu i sigurnost u radu s agencijom. Izrađivači takvog zakona tvrde kako su to pravila koja se primjenjuju u zemljama Europske unije.

Turističkim vođenjem u Hrvatskoj moći će se na teritoriju cijele zemlje baviti svi vodiči, bez obzira gdje su i za koje područje dobili licenciju.Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti omogućuje se ugostiteljima pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor i to ne samo u poslovnim, već i u stambenim prostorima.

Privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju objekta, omogućava se i pružanje usluga u domaćinstvu i i bez dokazivanja da su vlasnici zemljišta.

Osniva se i Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva.   

Povezani članci

Who's Online

We have 154 guests and no members online