Fotografije Maje Prgomet pričaju priču o borbi i snazi žena liječenih od karcinoma

U Galeriji fotografije Fotokluba Split pogledajte izložbu "One nisu stale" poznate dugoračke fotografkinje Maje Prgomet. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinom, piše Dalmatinski portal.
Izložba 'One nisu stale' obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Fotografirajući ženska tijela bez lica, autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama..

ONE NISU STALE

Foto: Maja Prgomet
Izvor: Dalmatinski portal


Kako Casperice kažu – Život, naime, nakon dijagnoze, unatoč učestalom mišljenju, ne staje. Istina jest da poprima drugačiji oblik, no nikako se ne zaustavlja. Žena ne prestaje biti ženom i ne gubi svoju bit dijagnozom, bolest ne preuzima cijeli njezin život, nego postaje njegov sastavni dio.

Kako ističe Ana Žanko, kustosica izložbe: 'One nisu stale nije ciklus o bolesti, o dijagnozi, o strahu, više od toga to je fotografska priča koja svjedoči o hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstvu žena koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu, na broj i rubriku u statističkom izvještaju i koje odbijaju biti nevidljive, negdje na marginama društvo, samo zato što njihova tijela možda ne udovoljavaju nečijem kriteriju ljepote'.

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije Fotokluba Split, a svi se posjetitelji mole da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online