Poruka mladim poduzetnicima: Osluškujte tržište i ne bojte se neuspjeha

- Budite brzi, inovativni, pravovremeni, umreženi i educirani, osluškujte tržište i ne bojte se neuspjeha - poruka je mladim ljudima zainteresiranim za poduzetništvo poslana sa splitskog Ekonomskog fakulteta gdje je ovog petka započeo dvodnevni program #3PSplit- 'Promijeni sebe, promijeni svijet', s ciljem poticanja poduzetništva još kod učenika srednjih škola, studenata, malih poduzetnika i svih koji su zainteresirani za poduzetništvo. - Velika prilika za mlade ljude je u turizmu koji traži nove programe, nove načine marketinga i oglašavanja. Velike šanse vidimo u agencijskom poslovanju, i to malim, inovativnim agencijama koje su spremne za brze promjene, marketingu turizma, kao i edukaciji. Razumljivo je da se mladi boje, nemaju finacija za start, ali treba se usuditi i krenuti s idejom. Primjerice, sada će među turistima biti pravi hit ture Game of Thrones koje im treba ponuditi... - savjetovao je Joško Stella, direktor Turističke zajednice SDŽ na početku ove konferencije koja je okupila jako velik broj zainteresiranih, mahom mladih ljudi kao i brojne predavače iz svijeta poduzetništva, piše Slobodna Dalmacija ...

#3PSplit: 'Promijeni sebe, promijeni svijet'

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Mentalitet straha je prisutan u našem društvu, a nama je cilj da razbijemo taj strah kod mladih jer rijetkima je sve išlo bez prepreka. Mnogi misle da je nakon kafića i trgovine, IT sektor samo profitabilan, ali zaboravljamo da smo turistički grad i regija,pa u tom pogledu ima toliko toga što nam nedostaje, a što bi mladi mogli plasirati i od toga živjeti - kazala je voditeljica programa doc. dr.sc. Ivana Bilić koja je ujedno predstavila svoja američka iskustva.

adriatic adventures

Bilo je tu riječi i o značaju poduzetničkih mehanizama prilikom upravljanja javnim institucijama o čemu su govorili Jakov Vetma (načelnik Općine Klis), Milan Tankosić (donačelnik općine Gračac), Ivana Ninčević (Poduzetnički Centar Solin), dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Željko Garača i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Šimun Anđelinović.

- Treba širiti svijest o potrebi samozapošljavanja, traženja vlastitih prigoda, povezati se, odnosno umrežiti. Ekonomski fakultet ovim daje primjer i edukaciju ne samo svojim studentima, nego svima onima koji su zainteresirani za poduzetništvo - dodao je dekan Garača koji je kao i rektor Anđelinović pohvalio ovaj projekt koji mlade ljude motivira za tržište rada, u fazi kada upijaju nova znanja.

adrenalinske avanture

U sklopu ovog programa organiziran je i besplatni Speed Date Consulting kroz koji su predavači biti na raspolaganju zainteresiranima. Mateo Perak koji stoji iza uspješnih projekata Profico i Shift Conference, priznao je kako je njegov prvi poduzetnički pokušaj završio s neuspjehom, no to ga nije pokolebalo da nastavi dalje.

- Strah od neuspjeha nas ne smije sputavati, nego iz njega treba naći novi motiv za pokušaj. Moj savjet je da na tržište treba izaći pravovremeno, uz to i pratiti tehnologiju. Navest ću samo primjer Airbnb-a, američkog projekta koji je ušao u svijet privatnih iznajmljivača i tako izbacio posrednika što je bila novina. Danas su jako moćni - kazao je Perak koji i sam danas ima firmu koja zapošljava petnaest ljudi.

PROČITAJ VIŠE...

destination - omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 141 guests and one member online

  • admin