Microsoft u Splitu: Otvara se inovacijski centar za poduzetnike

Leonardo LjubičićPočetkom svibnja, uz podršku splitskog Sveučilišta i Grada Splita, svoja vrata u gradu pod Marjanom otvorit će Microsoftov inovacijski centar (MIC), drugi u Hrvatskoj poslije varaždinskog, namijenjen poticanju malog i srednjeg poduzetništva. Splitska razvojna agencija kao partner pomogla je osigurati lokaciju i infrastrukturu, dok resurse za razvoj novih softverskih proizvoda, testiranje i razradu ideja, njihovu realizaciju te plasiranje na lokalno i međunarodno tržište, korisnicima daje tvrtka Microsoft. - Split neće biti isključivo središte sporta, kulture i turizma, već i regionalno sjedište za razvoj visoke tehnologije - najavljuje Leonardo Ljubičić, direktor Splitske razvojne agencije. Cijela dalmatinska regija time će dobiti prostor za nova radnih mjesta i poboljšanje konkurentnosti privrede ...

MICROSOFT U SPLITU

Otvara se inovacijski centar za poduzetnike

Splitski MIC poticat će malo i srednje poduzetništvo, a bit će smješten u Sveučilišnoj knjižnici

Piše: M. Šešo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

MICPočetkom svibnja, uz podršku splitskog Sveučilišta i Grada Splita, svoja vrata u gradu pod Marjanom otvorit će Microsoftov inovacijski centar (MIC), drugi u Hrvatskoj poslije varaždinskog, namijenjen poticanju malog i srednjeg poduzetništva.

Splitska razvojna agencijaSplitska razvojna agencija kao partner pomogla je osigurati lokaciju i infrastrukturu, dok resurse za razvoj novih softverskih proizvoda, testiranje i razradu ideja, njihovu realizaciju te plasiranje na lokalno i međunarodno tržište, korisnicima daje tvrtka Microsoft.

programerHrvati, naime, imaju mozga, no ponekad im nedostaje pomoć, sredstva ili lokacija, kako bi brzo i uspješno realizirali svoje zamisli. Zato je Inovacijski centar, smješten u okviru sveučilišnog kampusa na četvrtom katu nove Sveučilišne knjižnice, za zadaću dobio razvoj stručne zajednice i okruženja povoljnog za napredak gospodarstva.

To ujedno znači pružanje cjelovite podrške za ukupni razvoj nacionalnog poduzetništva, kaže Wilfried Grommen, glavni tehnološki savjetnik Microsoftova za srednju i istočnu Europu.

‘Akademska’ lokacija uz to će nove tehnologije približiti i studentima, koji tijekom školovanja mogu ‘zaviriti’ u IT laboratorije i alate, te usvojiti nove vještine, pa svojim zamislima sudjelovati u projektima.

Leonardo Ljubičić- Split neće biti isključivo središte sporta, kulture i turizma, već i regionalno sjedište za razvoj visoke tehnologije - najavljuje Leonardo Ljubičić, direktor Splitske razvojne agencije.

Cijela dalmatinska regija time će dobiti prostor za nova radnih mjesta i poboljšanje konkurentnosti privrede.

Pred Centrom je u iduće tri godine nekoliko zadataka, prije svega edukacija i tehnička potpora tvrtkama koje proizvode ili razvijaju softver, te će im se pomagati u zapošljavanju školovanog kadra kojeg, obzirom na stalnu nestašicu informatičara, u Hrvatskoj nikad nema dovoljno.

Splitski MIC također će poticati osnivanje novih poduzeća IT orijentacije, pogotovo neovisnih proizvođača softvera.

Pokretači projekta drže da će projekt u Splitu značajno doprinijeti transferu znanja i iskustava, te potaknuti brži razvoj lokalne ICT industrije.

Dalmatinski poduzetnici tako više neće morati, kao posljednjih godina, radi stjecanja novih znanja ‘hodočastiti’ u unutrašnjost zemlje, do Varaždina.

Vanessa Schukltz / Microsoft

- Hrvatska nedvojbeno ima velik intelektualni kapital, no treba ga pretvoriti u konkretne vrijednosti, i to kroz stalnu edukaciju, kreiranja novih proizvoda te planiranje zajedničkog nastupa na tržištu - ističe Vanesa Schutz, direktorica Microsofta za Hrvatsku.

Ona vjeruje da će Split ponoviti odlične rezultate varaždinskog MIC-a, kroz koji je u tri godine prošlo 2500 domaćih i inozemnih polaznika, a mnoge ideje i inovacije postale su stvarnost.

Sve male kompanije koje su pronašle svoj razvojni put, naime, nakon osamostaljenja stvaraju inovativne IT proizvode, koje uspješno prodaju zahtjevnim klijentima na domaćem i međunarodnom tržištu.


Varaždinski primjer

Vanesa Shutz vjeruje da će Split ponoviti odlične rezultate varaždinskog MIC-a, kroz koji je u tri godine prošlo 2500 domaćih i inozemnih polaznika, a mnoge ideje i inovacije postale su stvarnost.

Sve male kompanije koje su pronašle svoj razvojni put, naime, nakon osamostaljenja stvaraju inovativne IT proizvode, koje uspješno prodaju zahtjevnim klijentima na domaćem i međunarodnom tržištu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 313 guests and no members online