Booking.com otvorio ured u Dalmaciji: Podrška iznajmljivačima, PDV se i dalje plaća

Booking.com, jedna od najpoznatijih svjetskih agencija, odnosno internet stranica za pronalaz smještaja, i službeno je predstavila nove urede kompanije u Splitu. Destinaciju su prepoznali i u najvećem svjetskom turističkom portalu, zadovoljan je direktor županijske TZ Joško Stella na otvaranju splitskog ureda, dok je regionalni menadžer Booking.com-a Goran Pleše pojasnio način funkcioniranja - sami vlasnici smještaja se mogu prijaviti na našu stranicu, cijeli proces je potpuno automatiziran, vlasnik sam sebe ovisno o vlastitom trudu može pokrenuti do procesa online bookinga. Trošak za male iznajmljivače je nula. Besplatna je prijava na našu stranicu, radimo na principu provizije i ona je 15 posto. Naplaćuje se samo ukoliko su rezervacije ostvarene. Cijeli iznos naplaćuju iznajmljivači i mi onda fakturiramo iznos provizije.., piše DalmacijaNews...

Booking.com u Dalmaciji: Podrška iznajmljivačima, PDV se i dalje plaća

Piše: Mario Matana / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


- Želimo svim našim gostima nuditi cijeli dijapazon smještaja, ne preferiramo određeni tip smještaja nego sve što neko tržište nudi. Najbitnije je da taj smještaj bude legaliziran. Mali iznajmljivači dobivaju globalnu vidljivost – njihov objekt je, ovisno o potražnji, preveden na do 42 jezika i samim time raste potražnja za tim objektom na našim stranicama. Ono što vidimo jest da kvaliteta smještaja raste iz godine u godinu – dobro je što isključivo naši gosti mogu pustiti recenzije objekta na našim stranicama, a sve te ocjene su potpuno objektivni. A vlasnici se trude da te ocjene budu što bolje iz godine u godinu. - između ostalog je medijima kazao Pleše, naglasivši još jednom kako su zainteresirani za sve vrste smještaja, no za obiteljske vile s bazenom su prošle godine lansirali i posebnu stranicu, za sve iznajmljivače koji nisu hoteli, villas.com. Ta stranica je specijalizirana baš za takav tip smještaja.

Tijekom godina funkcioniranja na tržištu su u Booking.com-u pojednostavnili prijavu za nove iznajmljivače.

- Sami vlasnici smještaja se mogu prijaviti na našu stranicu, cijeli proces je potpuno automatiziran, vlasnik sam sebe ovisno o vlastitom trudu može pokrenuti do procesa online bookinga. Trošak za male iznajmljivače je nula. Besplatna je prijava na našu stranicu, radimo na principu provizije i ona je 15 posto. Naplaćuje se samo ukoliko su rezervacije ostvarene. Cijeli iznos naplaćuju iznajmljivači i mi onda fakturiramo iznos provizije - pojasnio je Pleše.

Kasnije smo dobili informaciju koja možda i najviše zanima iznajmljivače koji surađuju s Booking.com, onu o plaćanju PDV-a na iznos fakture, dakle provizije.

- Hrvatska gospodarska komora radi na razjašnjavanju tog pitanja koje se pojavilo ulaskom RH u EU. Naime, direktiva Europske komisije jest da su svi privatni iznajmljivači dužni plaćati PDV na proviziju, odnosno na fakturu izdanu od stranih agencija. Takva je pravmna stečevina EU, no naši klijenti se mogu obratiti za savjet nama ili direktno u Ministarstvo financija, Poreznu upravu, načelnici Odjela za PDV, gđi Renati Kalčić.

Sjedište kompanije Booking.com je u Amstedamu te svi računi i sva plaćanja se vrše prema Nizozemskoj, dok smo mi na terenu podrška partnerima, savjetom ili edukacijom - pojasnili su nam situaciju odgovorni iz tvrtke, dodajući i kako je "takva poslovna praksa kompanije koja nema namjeru otvoriti posebnu firmu u RH kako bi se plaćanje obavljalo domicilno".

Na predstavljanju podružnice Booking.com našli su se i direktor Županijske TZ Joško Stella te Alijana Vukšić, šefica splitskog TZ-a.

- Kulturni, aktivni, enogastro turizam su proširenje ponude – rimske ceste, enogastronomske ture, izdali smo novu brošuru sa 120 programa u SD Županiji koji se mogu izvoditi,... Prva četiri mjeseca imamo 4, odnonso 5 posto povećanje. Možda nije značajno povećanje, ali jest rast. Prvih šest mjeseci je promet od 12 posto tako da nam više znači par dana u punoj sezoni. No zato radimo na tome da povećamo predsezonu. Popunjenost je dobra i očekuje se dobra sezona. Sigurno će svi iznajmljivači koji rade preko Booking.coma dobiti konkretne odgovore kako da povećaju svoju prodaju na zahtjevnom internetskom tržištu.

Isto tako je priznanje svim našim privatnim iznajmljivačima i hotelijerima da smo postali važna destinacija kad su došli, ipak je Booking.com najveći turistički portal na svijetu. I naše radionice, edukacije i prezentacije koje provodimo tri godine sigurno su pomogle da ljudi ozbiljno shvate važnost internetskog oglašavanja. - smatra Stella.

Povezani članci

Who's Online

We have 262 guests and one member online

  • admin