Američki eBay planira u Splitu zaposliti od 60 do 200 programera

eBay PayPaleBay, četvrta po veličini svjetska internetska kompanija, planira u Splitu zaposliti od 60 do čak 200 programera, piše Bernard Ivezić na stranicama Poslovnog dnevnika. Do 1. rujna tvrtka splitski razvojni odjel tvrtke Where u vlasništvu eBaya, imati će 18 stalno zaposlenih programera, no prema planu novog vlasnika povećat će broj zaposlenih za četiri do pet puta. Još se ne zna hoće li eBay poput Googlea u Hrvatskoj otvoriti i svoj ured ...


SPLIT POSTAJE IT CENTAR?

U Splitu eBay planira zaposliti do 200 programera za razvoj globalnih rješenja

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

S predviđenim širenjem tvrtka "Where" u Splitu bi nastala jedna od najvećih softverskih tvrtki u Hrvatskoj. Usporedbe radi, tek tri kompanije u Hrvatskoj zapošljavaju više od 200 programera: to su Siemens, Ericsson Nikola Tesla i IN2 grupa. Prve dvije imaju i urede u Splitu.

Razvoj e-plaćanja

eBayInternetski aukcijski div "eBay" na hrvatsko je tržište došao preko američkog "start-upa" Where kojeg je u travnju preuzeo za 135 milijuna dolara.

"Where", koji je u Splitu početkom ove godine otvorio svoju podružnicu i zaposlio 15-ak programera na softverskom razvoju, prema planu novog vlasnika povećat će broj zaposlenih za četiri do pet puta.

Jedino zasad nije poznato hoće li povećanje biti proporcionalno u Splitu i SAD-u jer kompanija većinu od ukupno 120 radnika ima na plaći u SAD-u ili će se u Hrvatskoj zaposliti i više od očekivanih 60 programera.

Bruno Batarelo, voditelj poslova tvrtke Where za Hrvatsku, kaže da, dok čekaju konačne odluke novog vlasnika, nastavljaju sa zapošljavanjima pa će do 1. rujna u Splitu imati 18 stalno zaposlenih programera.

"Trenutačno smo u fazi usklađivanja i zato imamo kontakte i s eBayom za Europu kako bismo se integrirali u njihovo poslovanje. No Where će prema informacijama koje zasad imamo ostati samostalan poslovni subjekt", kaže Batarelo.

Dodaje da je eBay kupio Where kako bi podupro razvoj PayPala. Where se, naime, bavi geolokacijskim uslugama i tu je svojevrstan konkurent Google Mapsu, dok se PayPal bavi plaćanjima preko interneta.

I eBay i PayPal svoje usluge već nude hrvatskim građanima i tvrtkama, a hoće li to značiti da će i eBay poput Googlea u Hrvatskoj otvoriti svoj ured i krenuti s intenzivnijim prodajnim aktivnostima zasad nije poznato.

"Ono što mi sa strane Wherea znamo jest da smo prije radili razvoj i da nas eBay želi upravo stoga kako bi nastavio s razvojem jer smo se u tome dokazali", naglašava Batarelo.

Ističe da su im eBay i PayPal znatno povećali ugled u programerskoj zajednici te da im se zbog toga sada na oglase za posao javljaju programeri iz cijele Hrvatske.

eBay PayPal


Rad u kampusu

"Uvjet je da dolazite na posao u Splitu u naš svojevrsni kampus. Mnogo je razloga za to, ali mislim da nikome neće biti teško jer su uvjeti i atmosfera dobri, a imamo i kvalitetan i velik prostor. Nedavno smo ga utrostručili na 306 kvadrata", navodi Batarelo.

Mediji iz Bostona, gdje je Where nastao, tvrde da će ta kompanija odgovarati upravo PayPalu koji je također u vlasništvu eBaya.

Navode da je John Donahoe, izvršni direktor eBaya, nedavno izjavio analitičarima kako je eBay predvodnik novog načina trgovine koji je jednostavniji za korištenje, pristupačniji s različitih platformi i uređaja, bolje lokaliziran i, ono najvažnije, ima više kupaca nego prije.

Za Where tvrde da će u sklopu te strategije biti zadužen da svojim geolokacijskim mogućnostima kupcima pruži bolji uvid u lokalnu ponudu i akcije.

računalo


Pogodnosti za programere

Kako pojašnjava Batarelo, Where u Splitu programerima uz plaću nudi hladnjak na radnom mjestu, subvencije za telefon, internet i mobitel.

Doznajemo da su prije nego je kompaniju preuzeo eBay, programeri imali mogućnost dobiti i dionice tvrtke s obzirom na to da je u to vrijeme Where još bio u "start-up" fazi razvoja.

code

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online