Malo kuća, malo hotel

HvarOvih se dana na Hvaru jedan dugogodišnji san pretvara u stvarnost: prvi organizirani privatni smještaj koji bi se pretvorio u takozvane difuzne hotele mogao bi već ove zime u Hvaru ponuditi gotovo 2000 postelja! Planovi su to agilnih privatnih iznajmljivača Hvara, koji bi tako sezonu u svojim luksuznim apartmanima i sobama produljili i na zimske mjesece, dovodeći goste sa sjevera Europe u sunčanu hvarsku zavjetrinu u kojoj se može jednako uživati u svim godišnjim dobima ...

SVE ZA GOSTA

U difuznim hotelima Hvara ove zime 2000 postelja

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


I ne samo da bi na taj način više stotina hvarskih kućanstava dobilo mogućnost cjelogodišnjeg rada s iznajmljivanjem, nego bi i cijeli niz drugih obrtnika dobio posao u funkciji gostiju, organiziranja izleta, prijevoza, pružanja ugostiteljskih usluga.


Uzori u Italiji i Španjolskoj

I sve to u isto vrijeme kad se na državnoj razini poručuje kako bi se privatni iznajmljivači morali početi udruživati u takozvane difuzne hotele, po uzoru na Italiju i Španjolsku, gdje su tako udružene privatne sobe i apartmani znatno uspješniji i imaju dulju sezonu.

Riječ je zapravo o tome da se privatni apartmani u pojedinom “kvartu” mjesta, na što manjoj udaljenosti, zajednički organiziraju u prodaji, bookingu, rezervacijama, ali i prihvatu gostiju, recepciji, čišćenju, ugostiteljskim uslugama i drugome, kako bi zajedno nastupali na tržištu ne više kao pojedinačni apartmani, nego kao “raspršeni” ili difuzni hoteli.

Hvar - privatni smještaj

To bi značilo da svi apartmani koji čine jedan difuzni hotel moraju biti potpuno iste kategorije, kvalitete usluge i organizacije smještaja.

Time bi i veće skupine gostiju mogle organizirano stizati u privatni smještaj, a da agencije znaju da će svi imati istu razinu usluge, a nekadašnji “zimmer frei” definitivno bi otišao u prošlost.

Više od pola milijuna postelja u tako organiziranom privatnom smještaju u Hrvatskoj ravnopravno bi konkuriralo za popunjenost cijele godine.

- Do Nove godine planiramo izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te pravilnika koji reguliraju kategorizaciju i vrste objekata, jer radimo na modelu da se privatni iznajmljivači funkcionalno udruže tako da vlasnički nema nikakvih promjena, ali da se neke funkcije obavljaju iz jednog centra. Na primjer, nabava, prodaja, recepcija, prijam gostiju, čišćenje...

To je jedno od rješenja koje će moći bitno popraviti kvalitetu te vrste ponude i njezinu popunjenost – kaže Veljko Ostojić, ministar turizma, koji uporno traži način da goleme kapacitete obiteljskog smještaja u zemlji bolje organizira i plasira na tržištu. Jer, tih pola milijuna kreveta popunjeno je u prosjeku tek nešto više od 40 dana!

Umjesto da, kao sada, svatko prodaje sam za sebe te da svaki od gotovo 60 tisuća vlasnika soba ili apartmana u Hrvatskoj sam definira svoju poslovnu politiku, kanale prodaje i posrednike, zbog čega su te sobe najkraće pune, udruženi bi bili jači i ponudili kvalitetniju i sveobuhvatniju uslugu - kaže Ostojić.

A upravo su se tako već proteklog ljeta organizirali u Udruzi iznajmljivača privatnog smještaja Hvara, a predstojeću zimu nadaju se i prvim gostima u tako udruženoj i objedinjenoj zimskoj ponudi u kućanstvima.


Recepcija za privatnike

- Mi smo već proteklog ljeta počeli sa zajedničkom prodajom i bookiranjem privatnih apartmana, za koje smo osposobili recepciju na kojoj su se mogle dobiti sve informacije o slobodnim krevetima i ostalo. To je pravi put u ozbiljno bavljenje turizmom u kućanstvima, a sve sobe koje se zajedno prodaju moraju biti iste kvalitete. Imamo i organizirani servis čišćenja apartmana po boljoj satnici od drugih, a posao ćemo širiti i na druge obrtnike i uslužne djelatnosti – rekla nam je nam Ana Popović, agilna predsjednica Udruge iznajmljivača Hvara.

- Ne samo da bi iznajmljivačima tako već ove zime mogli početi stizati gosti s hladnog sjevera Europe i uživati u hvarskom zubatom suncu, nego se nadaju i pravom procvatu pratećih obrta i poduzetnika koji bi se “naslonili” na iznajmljivače, a oni bi zajednički naručivali posteljinu i slično – govori Popović, uvjerena da će već ove zime prvi gosti iz Švedske i Norveške na takav način posjetiti Hvar, baš kao što su ovih dana sudjelovali s i u berbi maslina.


Malo kuća, malo hotel

Pomalo kuća, a pomalo hotel - tako Talijani opisuju difuzni hotel nastao 1980. u pokrajini Friuli. Namijenjen je onima koji ne vole noćiti u hotelu, a njegovi apartmani ili sobe rasprostranjeni su u različitim vlasništvima koja se nalaze unutar iste gradske jezgre.

Difuzni hotel okreće se zahtjevu za boravkom u kvalitetnom urbanom okruženju, životom u kontaktu sa stanovnicima, a ne samo s drugim turistima, koristeći uobičajene hotelske usluge kao što su doručak u sobi i restoran.


Nema ‘fatureta’ bez računa

“Planiramo napraviti ugovore s ugostiteljima koji bi radili cijelu zimu radi naših gostiju, te s taksistima, prijevoznicima, vodičima, onima koji bi radili izlete. Wellness ponudu u hvarskim hotelima u dogovoru s njima planiramo nuditi kao dodatni sadržaj, ali posla će biti i za mnoge obrtnike, servisere koji trebaju poslovati s nama preko računa.

Oni će održavati apartmane i uređaje u njima, obnavljati ih, no neće se više raditi na crno, nego samo ako nam meštri daju račun za uslugu, koji mi možemo prikazati u svojem poslovanju. Time će se potaknuti zapošljavanje i mali obrti u Hvaru.”.

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and one member online

  • admin