Mogućnosti poezije

PoezijaPosljednji trobroj splitskog časopisa Mogućnosti, koji donosi “Panoramu splitskog pjesništva u dvijetisućitima”, bit će promoviran u četvrtak u 18 sati u prostorijama splitskog Književnog kruga. Uvodno će trilogiju najaviti predsjednik Književnog kruga akademik Nenad Cambj, a o “Panorami” će govoriti član uredništva Bratislav Lučin, priređivačica Ivana Čagalj te pjesnici Nada Topić, Predrag Lucić i Ivica Šodan. U zanimljivom i potrebnom pregledu splitske pjesničke scene predstavljeni su pjesnici koji su objavljivani u dvijetisućitima neovisno o godini rođenja ...

Mogućnosti splitske poezije

Piše: R.Kragić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Kriterij je bio da pjesnike ne biramo po afirmiranosti, već po objavljivanju u posljednjih trinaest godina. A težište smo htjeli staviti na aktualne mlađe splitske pjesnike. Bilo je teško izabrati jer je objavljeno dosta zbirki, a prostor je bio ograničen pa je svaki pjesnik dobio po dvije pjesme. Ovo je samo jedan mogući pogled na splitsko pjesništvo, nezavršen projekt koji bi trebalo nastaviti - kaže priređivačica Ivana Čagalj, i sama pjesnikinja, dobitnica nagrade “Jutra poezije” za pjesnički prvijenac.

Uz navedene promotore, u panorami među 35 autora možemo naći pjesme afirmiranih, odavno potvrđenih splitskih pjesnika Gordane Benić, Jakše Fiamenga, Drage Štambuka, Petra Opačića, Roberta Perišića, Joška Armande i Marija Blagaića. Tu su i oni potvrđeni u dvijetisućitima poput Olje Savičević-Ivančević, Marije Andrijašević, Borisa Dežulovića, Marka Pogačara, Vlade Bulića.

Zastupljeni su i pjesnici splitskih poetskih grupa, Rječilišta (Irena Delonga, Tonita Popović, Ivica Sorić Suri, Siniša Kekez), Dadanti (Franko Bušić, Željko Barišić, Andrija Crnković), kao i “slobodni strijelci” Saška Rojc, Katja Grcić, Nina Slišković, Jelena Novaković, Marijo Glavaš, Antun Domazet, Antej Jelenić, Nikola Čelan, Petar Fradelić, Duje Kesić i Marinko Bašić.

Povezani članci

Who's Online

We have 241 guests and no members online