Dokažite da ste pravi kupac za Brodosplit

ŠkverIliya Havkin, sin poznatog i kontroverznog ruskog odvjetnika Vitalija Kavkina, posjetio je proteklog vikenda Split te održao sastanak s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom samoborske tvrtke DIV, koja želi postati vlasnik "Brodosplita". Kao što je poznato, DIV-u nikako ne uspijeva zatvoriti financijsku konstrukciju za preuzimanje splitskog brodogradilišta. S druge strane, u igri se sada pojavljuje utjecajni odvjetnik iz Moskve, vrlo blizak administraciji predsjednika ruske vlade Vladimira Putina, koji je na nedavnom sastanku s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem predao bankovno pismo namjere kupnje škvera na iznos od 250 milijuna dolara ...
BRODOSPLIT

ĐURO POPIJAČ VITALIJU KAVKINU:

Dokažite da ste pravi kupac za Brodosplit

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pismo je izdala komercijalna banka Interkredit sa sjedištem u Moskvi, a Slobodna Dalmacija je u posjedu preslike toga dokumenta datiranog 28. rujna ove godine. Susret čelnika DIV-a i ruskih predstavnika zbio se u jednom splitskom restoranu.

- Ništa konkretno nismo dogovorili - kazao nam je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a.

- Brifirao sam ih o cijelom postupku privatizacije, no bili su dosta zatvoreni. Ništa nam nisu odgovorili. Nisam stekao dojam žele li, zapravo, s nama kao domaćim partnerom sudjelovati u privatizaciji, ili žele samostalno nastupati - kazao nam je Debeljak.

Ideju prema kojoj bi ponuda DIV-a, uz financijsku injekciju ruskoga kapitala, konačno dobila prolaznu ocjenu Vlade RH i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), podržavaju i suradnici ministra Popijača.

- Havkin je 7. listopada u Ministarstvu izrazio interes da se uključi u proces privatizacije. Predao je pismo namjere uz pismo s 13 točaka u kojem na načelan i općenit način govori o budućnosti “Brodosplita”, koji on vidi u izgradnji specijalnih brodova malih serija, uz suradnju s nekim ruskim kompanijama, poput "Gazproma". Međutim, nije nam rekao koji konkretno investitori stoje iza njega, te tko bi bili mogući naručitelji brodova.

- Havkin je izrazio i želju da ima domaćeg partnera, te smo ga uputili na DIV. Ako pokaže svoju vjerodostojnost u smislu financija i novih poslova za škver, spremni smo mu kao Ministarstvo pomoći. Ukratko, na potezu je Havkin - poručio je Ruđer Friganović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva.

Brodosplit

Vlasnik DIV-a više je puta u medijima spomenuo mogućnost izgradnje 10 tankera za ruskog naručitelja ako DIV postane vlasnik splitskoga brodogradilišta. Doznaje se da je riječ o tvrtki "Sovcomflot", koja zapošljava više od pet tisuća pomoraca i ima flotu od 149 brodova, različitih tipova, građenih u Rusiji, Južnoj Koreji, Japanu, ali i u Hrvatskoj.

"Sovcomflot" je tako od hrvatskih brodogradilišta u drugoj polovici 90-ih godina naručio 20 tankera. U razdoblju od 1996. do 1998. četiri su izgrađena u "Brodosplitu". Preostali dio te flote u istom je razdoblju izgrađen u “Brodotrogiru” te pulskom “Uljaniku”. Ruski brodovi sa splitskih navoza bili su tzv. product carrieri, odnosno tankeri za prijevoz naftnih prerađevina.

Povezani članci

Who's Online

We have 386 guests and no members online