Podstrana: Izložba slika Ljubice Veže

IzložbaU povodu obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti a u orgnizaciji Podstranskog ljeta, u Gornjoj Podstrani, u mjesnoj čitaonici otvorena je samostalna izložba slika Ljubice Veže, pod nazivom "Plamena jutra i kamene priče“. Pred punim gledalištem na mjestu gdje se tradicionalno održavaju  tradicionalni sureti "Dobrojutro more", a čiji je ovogodišnji laureat Drago Štambuk, u programu su nastupili i  pjesnici koji su čitali svoje stihove, i to: Silvana Grljušić, Marina Čapalija i Nevenka Kovačević. To je bila prilika da se prisutni prisjete i pok. Luje  Medvidovića, koji je tijekom proteklih Susreta bio jedan od zapaženijih  sudionika ove mnanifestacije. U glazbenom dijelu programa nastupile su podstranske klape "Praska“ i "Kurjože“ ...

PODSTRANA

Izložba slika Ljubice Veže

Tekst i slike: Davor Grgat

Ovogodišnji laureat je Drago Štambuk, a o njemu  je u podužem obrazloženju dr. Nediljko Mihanović,  je pored ostaloga  kazao:

- "Moje osobno mišljenje je da je Drago Štambuk  sada od recentnih suvremenih hrvatskih pjesnika jedan od najvećih. Ja bih rekao ne jedan od najvećih - čak najveći. To je poezija koja ne mulja, koja se ne bavi nekakvim floskulama, koja  na temelju trojedinstva našega čakavskog, kajkavskog i štokavskog književnog izričaja, na temelju te tri jezične komponente on stvara simbiozu jednoga živoga  suvremenog standardnog književnog jezika, poetskog jezika. To je njegova velika zasluga, ali nije samo u toj ideji  i intenciji. Tu intenciju, ideju  objedinjavanja, simbioze, stvaranja hrvatskih narječja čakavskoga, kajkavskoga i štokavskoga  on stvara novi idiom, stvara novu metaforu, stvara novu kompoziciju jezičnog, koja je živa, koja je funkcionalna, koja nije nametnuta, koja nije samo radi te ideje i pisma hrvatskog jezika , nego je u funkciji umjetnosti, u funkciji izričaja  i u tome smislu smatram ga tvorcem jedne nove hrvatske komponente, hrvatskoga jezika i hrvatske književne poetske ekspresije...“ rekao je Mihanović.

Drago Štambuk

Primivši priznanje laureata ovogodišnje podstranske manifestacije Dobrojutro more, koje mu je uručio Darijo Radović, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Podstrana Drago Štambuk se ovim riječima zahvalio:

- "Dobravečer more, dobravečer svima! Povlašteno je mjesto s kojega vam se obraćam. Podsjeća na počivalište velikog čileanskog modernista Victora Huidobra koji prema vlastitom zahtjevu bi pokopan vertikalno u Kordiljerima, okrenut pučini Pacifika e da bi, tako kako i ja – živ - sada, zagledan bio u sinji beskraj noćas, crnoga Jadrana, i u Brač, svoju osobitu, poput rijetke bolesti - krvlju pređa naslijedovao ljubav, dok planktonski Bog našega mora svjetluca u dubini. 

Hvala svima koji, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, izborom svojim, dadu idealnu mi priliku, u ovu osobitu nježnu noć, govoriti svoje, domovinom nadahnute stihove. Ljubavlju koja sustiže me i uzdiže, ne potirući pritom ničije dostojanstvo, ljubavlju koja množi se poput kruhova u Kani galilejskoj, jer jedino tako i tada  moguće je  - imenovat iskonskom, je ljubavlju...“ - zahvalio se  laureat 17. Susreta Dobrojutro more Drago Štambuk, koji je potom pročitao nekoliko svojih stihova i pobrao aplauz publike.

Kroz program su u dva navrata nastupile podstranske klape "Praska“ i "Kurjože“.

Pjesnici u Podstrani

Povezani članci

Who's Online

We have 53 guests and no members online