Galerija KRUG: Izložba slika Ivanke Jularić Ćulap

Slijepca smo dva
na putu bez putokaza,
a i da ga ima,
vidjeli ga ne bi.
Dva slijepca,
što uporno
za ruke se drže,
a svaki na svoju
stranu vuče,
već naviknut,
samo,
instinktu da vjeruje.
Dva slijepca,
dva luđaka,
što možda već su,
pri kraju slijepe ulice.
No, nije li najbitnije hodati,
ispunjen radošću,
što nisi paraliziran,
ni polumrtav,
osjećaja lišen?


Valja nadoknaditi (u velepošasti) propušteno... pa u jednoj ljepoj dugoratskoj večeri spojiti dva talenta i gušta, poeziju i likovnost, stih i akvarel, Ivanke Jularić Ćulap, članice poljičkog likovnog Kruga.
Agilna Poljička likovna udruga "KRUG" iz Dugog Rata nedugo poslije izložbe Tonča Alača najavljuje novu izložbu u svom galerijskom prostoru i poziva sve zainteresirane ljubitelje likovne umjetnosti na njeno otvaranje koje će se održati u petak, 05.03. ove čudne godine u Galeriji KRUG u Kući kulture u Dugom Ratu, s početkom u 18 sati. Maske su obavezne, kao i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ta nismo u Zagrebu... Predstaviti će nam se slikarica Ivanka Juralić Ćulap.
- "U izgarajućoj želji da se nadoknadi "izgubljeno" vrijeme neslikanja, Ivanka crta i slika širok spektar tema i motiva koji variraju od opće poznatih, pa do kubističkih motiva, ponekog ženskog akta, životinja, cvijeća, mrtve prirode do pejzaža... i ono što joj se ne može poreći je koloristički talent u rapsodiji cvjetnih motiva ili u pejzažnom metieru atmosferskih ugođaja.." - fragment je iz osvrta prof. Zdravka Cote na slikarsku avanturu Ivanke Jularić Ćulap.
Vidimo se u petak, dočim padne mrak, u rapsodiji boja galerije Krug..

TRAŽENJE SLIKARSKOG RUKOPISA

Slikarska avantura

Piše: Zdravko Cota, prof.

Nepredvidljivost životnog puta vodi nas Scilama i Haribdama u neizvjesnost budućnosti koja može biti ružičasta, ali i siva - radosna i tužna. Rađamo se u svoj svojoj nevinosti i ne sluteći koje nasljedne gene nosimo u sebi. Upravo ti geni, najčešće, trasiraju naš curriculum vitae. Ni slikaricu Ivanku Juralić Ćulap nije mimoišla ta sudbina.

Slikajući od djetinjstva, amplituda joj je radikalno varirala: od intenzivnog ka velikim pauzama, da bi, u konačnici zadnjih godinu i pol ustalila ritam u kvantitativnom smislu. U toj izgarajućoj želji da se nadoknadi "izgubljeno" vrijeme neslikanja, Ivanka crta i slika širok spektar tema i motiva koji variraju od opće poznatih: likara Luigija i Borisa Dvornika, preko Vermeerove "Mljekarice"... kubističkih motiva, ponekog ženskog akta, životinja (mačke, konja, goluba), cvijeća, mrtve prirode do pejzaža... U cijelom tom šarolikom opusu, uočljiv je samouki pristup koji rezultira nekim uspješnim ili manje uspješnim rezultatima. Ono što joj se ne može poreći je koloristički talent u rapsodiji cvjetnih motiva ili u pejzažnom metieru atmosferskih ugođaja. Tehnika akrilika bolje se očituje u spomenutim pejzažima, dok kod portreta i mrtvih priroda zahtjeva tehnološku edukaciju. Neki zreliji tretmani zapažaju se kod motiva dvorišta s lukovima arhitekture, snježnim pejzažima... motivima rijeka... polja, pa i parcijalnim vedutama dalmatinskog pejzaža. Vrlo je interesantna i snažna slika s motivom kaića i rascvjetalog (?) stabla nadvitog nad kaićem. U ostalim slikama pejzažne tematike varira: od odličnog tretmana u odrazu na morskoj površini do kontrapunktiranog prikaza nebeskog svoda...

Na kraju ovog osvrta, sa sigurnošću mogli bismo konstatirati, slikarica Ivanka Juralić Ćulap ima dobar potencijal i nužan slikarski nerv koji će svakim novim slikarskim uratkom pokazati progres njenog slikarstva.


Crtica o autorici

Ivanka Jularić – ĆulapIvanka Jularić – Ćulap rođena je 9.1 1959 u Sivši (današnja Usora) u BiH. Odrasla je u Slavoniji i završila O.Š. u Velikoj Kopanici. Slikanjem se intenzivno bavi zadnju godinu i pol, nakon nekoliko godina pauze. Imala je nekoliko skupnih izložbi. Bavi se pisanjem proze i poezije od čega je stotinjak radova objavljeno u zajedničkim zbirkama, a dobitnica je nekoliko pohvalnica i priznanja za prozu u Hrvatskom saboru kulture. Slikajući, oslobađa se emocija i na taj način također priča. Zadnju godinu i po živi na splitskom području. Članica je Poljičke likovne udruge Krug iz Dugog Rata.

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and no members online