Izložba starih dalmatinskih nošnji i cvijeća

izložba starih nošnjijeseničke nošnjeAko ne znate gdje ovih dana kvalitetno potrošiti vrijeme, preporučujemo vam da do utorka navečer obvezno navratite do Gašpine mlinice u Solinu, svaki dan od 8 do 20 sati, jer tamo je postavljena prekrasna izložba koja je gotovo čitavu Dalmaciju okupila na jednome mjestu - Izložba starih dalmatinskih nošnji i cvijeća. Izvorne narodne dalmatinske nošnje, iz nečijih škrinja, a ne iz raznih KUD-ova, izložene su tako u prekrasnom ambijentu Gašpine mlinice koji je upotpunjen maštovitim, bogatim, ali i decentnim cvjetnim aranžmanima. Nošnje su, prema riječima predsjednice Udruge “SolinjaniGorenke Ninčević, u Solin stigle iz Sinja, Dugopolja, Vrlike, Neorića, Kaštela, Splita i Vinišća, dok su domaćini, Solinjani, iz starih škrinja izvukli nekoliko solinskih nošnji, među kojima je i vjenčana odora bake Luce iz davne 1910. godine ...


GAŠPINA MLINICA

Vjenčanica iz stare škrinje

Piše: Vesna Boban / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Narodne nošnje i prekrasno dalmatinsko cvijeće, ovdje u simbiozi, pričaju priču o životu naših starih, o životu u kojem se živjelo polako, oskudno, ali i lijepo, u kojem se iskreno smijalo i plakalo, u kojem sustav vrijednosti nije bio poremećen.

izložba starih nošnji

Tom su pričom, koju su pjesmom i plesom dodatno približili solinski Pučki pivači i članovi KUD-a “Salona”, ponovno oživili staru Mlinicu upravo u vrijeme Male Gospe jer, kako je otvarajući izložbu kazao solinski gradonačelnik Blaženko Boban, ne baš tako davno Mlinica je živjela punim plućima.

Za trajanja izložbe jedan je mlin ponovno pokrenut, a tada su svi mlinovi bili u pogonu − trebalo je, naime, pripraviti dovoljno brašna za kruh i kolače, za blagdansku gozbu.

Živjela je Mlinica onda, a živi, iako na pomalo drukčiji način, ponovno i danas, ovih nekoliko dana kad su se u nju uselile šotane, korpeti, đerdani, toke, zobuni, šudari, lamare, opanci, rečine, trepećala i drugi prepoznatljivi dijelovi i ukrasi narodnih nošnji našega kraja.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online