Svijet kroz objektiv

Foto Izložba - Svijet kroz objektiv (Split)Evo da napišem par riječi o izložbi Svijet kroz objektiv. Kako smo uopće došli do toga? Prije nekoliko godina nekolicina nas fotografa je „ubijala“ svoje vrijeme po, tada Iskonovom, podforumu fotografija. Naime, kada se nečim bavite, kada nešto stvarate, želite da se to i vidi. Svi koji govore suprotno ne govore istinu. Tako smo mi svoje radove objavljivali na navedenoj stranici, komentirali ih, davali jedni drugima savjete kako poboljšati te radove i slično. Nakon što se sakupio popriličan broj radova pala nam je na pamet ideja o postavljanju izložbe sa našim fotografijama ...

OSVRT NA FOTO-IZLOŽBU

Svijet kroz objektiv

Ma je, ko će to uspit, to je nemoguće, triba sve to organizirat, a nemamo pojma kako to ide, ne poznajemo se, dolazimo iz različitih gradova, mista…

Foto Izložba - Svijet kroz objektiv (Split)

Piše: Ivana Tomić

Ali, malo po malo, ipak smo se pokrenuli, Rocco Zorić nas je držao na okupu. Odlučili smo organizirati jednu vrstu natječaja čija bi nagrada bila sudjelovanje na izložbi. Prilika fotoamaterima, zaljubljenicima u fotografiju, da pokažu svoje radove široj javnosti u nekoliko gradova. Prilika koja se ne propušta.

Izložbu smo, nakon davanja prijedloga i glasovanja, odlučili nazvati „Svijet kroz objektiv“. Organizirali smo natječaj, oglasili ga gdje god smo imali priliku i odazvala su se 32 autora iz cijele Hrvatske sa 315 fotografija. Sakupljanje fotografija je trajalo čak 66 dana.

Foto klub Split nam je pružio ruku i kao neutralan igrač od 315 prijavljenih fotografija odabrao 61 vrijednu izlaganja. Nakon toga je trebalo i krenuti sa samom izložbom. Moja malenkost je uspjela dogovoriti postavljanje izložbe u gradu Hvaru, u gradskoj Loggi. Od tuda smo i krenuli, 06.01.2007. Jurica Marinović i ja, uz pomoć nekoliko prijatelja, smo izložbu i postavili te priredili otvaranje. Odaziv je bio jako dobar i to nam je bio „vjetar u leđa“ za dalje. Tako je slijedeća postaja bio Krešimirov grad, Šibenik.

Foto Izložba - Svijet kroz objektiv (Split)

Nakon te dvije izložbe počeli su nam se javljati i drugi ljudi nudeći pomoć u pronalaženju prostora za izlaganje. Dobili smo poziv za Korčulu. Naravno, izvrsna organizacija, super prostor, još bolji dojmovi i idemo dalje. Spakiraj slike, kao i do tada iskoristi ViP (veze i poznanstva) i prebaci ih u Varaždin, istim ritmom kao i do tada. Nakon Varaždina smo organizirali izložbu u našoj metropoli, Zagrebu, te odlučili završiti sa cijelim projektom u Splitu, 14.02.2008., nakon više od godinu dana.

Stekli smo vrijedna iskustva, poznanstva i prijateljstva. Iskusili smo kako to izgleda postavljati izložbu, voditi otvorenje, vaditi brokve, mjeriti, čistiti, voditi utrku s vremenom. Svaki grad je imao neke svoje, male, prepreke. Ali, sve smo ih prevladali.

Foto Izložba - Svijet kroz objektiv (Split)

Predstavit ću Vam samo neke od autora, one koje sam osobno upoznala i koji su, zajedno sa mnom, iznijeli na leđima cijelu organizaciju:

Jurica Marinović – Juhi, autor iz, kako kaže, najlipšeg mista na svitu – Baćine. Svestran čovjek.

Rocco Zorić, rekla bih „tata“ ovog cijelog projekta, Splićanin i Starograđanin, čovjek kojeg je ljubav odvela u Šibenik.

Vedran Tebaldi, Splićanin, kad sam ga upoznala shvatila sam da mu znam obitelj, a njega ne. Voli picigin.

Maja Prgomet, živimo u istoj općini, a tek smo se jučer upoznale. Imala je čast otvoriti izložbu u Korčuli.

Moja malenkost, Ivana Tomić, zajedno s Roccom u ovome od samog početka, rađanja ideje. Imala sam čast reći par riječi na otvaranju prve izložbe u Hvaru.

S izložbom u Splitu završavamo naš projekt. Ali, imamo želje i volje pokrenuti nešto slično, ovaj put na višem nivou, sa novim znanjima, boljim fotografijama. Sigurna sam da ćemo to i ostvariti.

Hvala svim kolegama na sudjelovanju i pomoći!

Dobro Vam svjetlo!
 

Foto Izložba - Svijet kroz objektiv (Split)
Foto Izložba - Svijet kroz objektiv (Split)

Povezani članci

Who's Online

We have 209 guests and one member online

  • admin