Tonči Staničić postavio izložbu svojih fotografija

Tonči StaničićHrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Dugioraćanin s Splitskom adresom Tonči Staničić, danas je u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu postavio svoju izložbu fotografija pod nazivom "Korak iza stvarnosti". Svoju prvu izložbu fotografija Staničić je javnosti prezentirao u Beogradu, u listopadu 2008., dok je bio veleposlanik u Srbiji. - Svaka od tih fotografija ima svoju priču. Zajedničko im je gledanje onoga što nas okružuje na jedan drugačiji način, prepoznavanje neuobičajenih motiva ili prikazivanje običnih motiva na neuobičajen način ili igra s motivom, u pravilu kroz igru svjetla i sjene - kaže Tonči Staničić ...

 

VELEPOSLANIK TONČI STANIČIĆ DANAS OTVARA SVOJU TREĆU IZLOŽBU FOTOGRAFIJA

Piše: Zdravka Soldić Arar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

PROČITAJTE VIŠE...

Tonči Staničić: Korak iza stvarnosti

- Svaka od tih fotografija ima svoju priču. Zajedničko im je gledanje onoga što nas okružuje na jedan drugačiji način, prepoznavanje neuobičajenih motiva ili prikazivanje običnih motiva na neuobičajen način ili igra s motivom, u pravilu kroz igru svjetla i sjene - kaže Tonči Staničić.

- Fotografiji me privuklo saznanje da snimka ne mora biti puko dokumentiranje stvarnosti, već da snimka može imati i vlastiti život te slati vlastite poruke. Prvi moj aparat bio je stari njemački Voightlaender, “harmonikaš” iz vremena prije II. svjetskog rata. Kao dijete sam se njime prvo igrao, a kasnije počeo ozbiljno koristiti.

Prije dvije godine Staničić je izložbu imao i u Sarajevu, pod nazivom “Onako, usput…” koja je izazvala nemalu pažnju naših susjeda. Naslov ove izložbe Staničić objašnjava u kontekstu svoje “druge” karijere. - Radim nešto drugo, a snimam kada mogu i koliko mogu.

Rijetki su trenuci, a dogode se s vremena na vrijeme, kada se mogu posvetiti samo snimanju. U pravilu, u sekundi odlučujem što i kako snimiti.

Biti istodobno stručnjak za kazneno pravo i diplomat, pa još i fotograf, nije uobičajena stvar ni kod nas ni u Europi, a veleposlanik Staničić kratko i jasno kaže da ga fotografija opušta, možda i zato što joj ne trebaju ni riječi ni razgovor.

Kritike se, kaže, ne boji previše.