Dani kršćanske kulture

dani kršćanske kultureU subotu, 9. travnja u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu svečano su otvoreni 7. "Dani kršćanske kulture" koji će se od 9. do 19. travnja odvijati u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Manifestacija je ovo koja svjedoči etičke, moralne i kulturne vrijednosti koje baštinimo dugi niz stoljeća na ovim prostorima i koja će obilježiti ne samo ovih jedanaest dana koliko traje, nego i cijeli mjesec, a na poseban način svojim kulturnim doprinosom i cijelu godinu. Dani kršćanske kulture uključuju brojne i raznovrsne kulturno-javne sadržaje namijenjene najširoj publici. Riječ je o izložbama, koncertima, tribinama, okruglim stolovima, predstavljanjima knjiga, kazališnim predstavama, filmskim projekcijama ...

Dani kršćanske kulture

Piše: Jelena Hrgović / Verbum

Manifestaciju je otvorio Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum – glavnog organizatora manifestacije, zahvalivši svima koji su pridonijeli njezinom održavanju po sedmi put, od suorganizatora i pokrovitelja do sudionika same manifestacije.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe crteža Joze Kljakovića "Bojiš li se sinko ikoga?" čije je postavljanje u Splitu organizirano u suradnji s Muzejom grada Splita, a koju će biti moguće pogledati do proslave zaštitnika grada Splita 7. svibnja.

Drugi dan manifestacije "Dani kršćanske kulture" obilježit će nekoliko događaja.

U nedjelju 10. travnja s početkom u 10,30 sati u Otavicama – Ružiću u crkvi Presvetog Otkupitelja-obiteljskoj grobnici Meštrović bit će održan put križa s pučkim pjevanjem i sv. misa koju će predvoditi fra Josip Matić. U programu sudjeluju KUD Sveti Ilija iz Kljaka i folklorni ansambl etno udruge "Petrovo polje".

S početkom u 11,45 sati u crkvi Presvetog Otkupitelja-obiteljskoj grobnici Meštrović bit će održano predavanje na temu "Umjetnost kao otkupljenje za vječni život", u čijem održavanju sudjeluju Zorana Jurić i Andro Krstulović Opara, kustosica i ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića.

Nakon toga u 12,30 sati uslijedit će koncert duhovne glazbe u izvedbi tenora Hrida Matića, a uz pratnju Gaja Matića Marovića na klaviru i klape Žrnovnica.

U Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati bit će prikazan film "Zvjezdan" autorice Ljiljane Bunjevac-Filipović o fra Zvjezdanu Liniću. U katedrali sv. Duje u 20 sati bit će održan koncert duhovne glazbe "Večer Johana Sebastiana Bacha", a koncert će izvesti Omiški barokni ansambl.

U Dubrovniku će 10. travnja u sklopu manifestacije biti održan već tradicionalni križni put na Srđ s početkom u 14 sati, a predvodit će ga mons. Mate Uzinić.

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online