Izložba: Priča o arhivu mapa za Istru i Dalmaciju - 200 godina carskog patenta

Evo skoro sto godina da na životu nema dične Austro-Ugarske, zloglasne "tamnice naroda", koja se u Dalmaciji često spominje sa sjetom, pogotovo kad se nađete u 21. stoljeću u potrazi za kakvim "papirom" u katastru i zemljišniku. Stara monarhija je, naime, bila posljednja država na ovim prostorima koja je imala sređen katastar i zemljišne knjige. U zemlji nepismenih seljaka koja su većinom preživljavali od poljoprivrede, znalo se točno gdje prolazi međa, čija je oranica, čestica zemlje. Znalo se, naravno, i koliko se poreza treba platiti na obrađeno polje a koliko na zapuštenu ledinu... U tvrđavi Gripe u Splitu u četvrtak je povodom Međunarodnog dana arhiva (koji se diljem svijeta obilježava 9. lipnja od 2008.) otvorena izložba 'Priča o arhivu mapa za Istru i Dalmaciju - 200 godina carskog patenta', čija je autorica viša arhivistica Bruna Horović-Vuković. Ovogodišnjom temom, 'Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima', Državnom arhivu u Splitu ukazana je jedinstvena prigoda predstaviti veličanstveno i neprocjenjivo arhivsko gradivo, značajno za povijest, kulturu i znanost općenito: arhivski fond HR-DAST-152, Arhiv mapa za Istru i Dalmaciju, 1817.–1975. Izložba je otvorena do 7.srpnja. Razgledajte je..

Ova zanimljiva 'Priča' započinje patentom što ga je austrijski car Franjo I. bio izdao 23. prosinca 1817., a kojim je naredio izmjeru cjelokupnog zemljišta, popisivanje vlasnika sviju čestica, njihovih površina te godišnjeg uroda zemlje, a sve u cilju ubiranja ujednačenih poreza.

arhivOvom naredbom bile su obuhvaćene i Istra i tadašnja pokrajina Dalmacija. Radovi su bili potrajali sve do 1838. godine, a rezultirali su kartografskim i pisanim gradivom za 304 katastarske općine Istre, te 741 katastarsku općinu Dalmacije.

Na izložbi će bit prikazana i triangulacija Dalmacije iz 1827. godine, podjela pokrajine na četiri velika okružja, katastarske mape pojedinih općina (1820. – 1838.), zapisnici čestica zemalja i zgrada Splita iz 1832. godine., zatim najstariji sačuvani kartografski ključ, te mala zbirka starih mjernih instrumenata, mjernih vrpci, geodetski lanac, geodetski suncobran i dr.

Izložba je otvorena do 7.srpnja.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online