Srijeda: Predstavljanje matične knjige vjenčanih župe Jesenice 1736-1830 i izložba slika Ivice Klarića

U okviru Dugoratskog ljeta a u čast Velike Gospe, večeras će  ispred crkve  nebeske zaštitnice u Krugu, u organizaciji Udruge „Jesenice“  umjetnik Ivica Klarić otvorit   izložbu slika, potom će prof. Ante Nazor,  koji je s ćirilice na latinicu prepisao  "Matičnu knjigu vjenčanih župe Jesenice, 1736. – 1830" , koju će u srijedu predstaviti čitateljstvu ...

DUGORATSKO LJETO

JESENICE – KRUG

Predstavljanje matične knjige vjenčanih župe Jesenice 1736-1830 i izložba slika Ivice Klarića

Piše: Davor Grgat

Matična knjiga vjenčanih župe Jesenice, 1736-1830 vrijedan je kulturni spomenik i povijesni izvor pisan ćirilicom, koji pokazuje proceduru sklapanja brakova u Jeenicama te svjedoči o govoru i pisanju Hrvata iz Poljica u Dalmaciji na prijelazu iz 18. u 19 stoljeće. 

Ona potvrđuje da je  uporaba triju pisama važna osobitost hrvatske kulturne povijesti i pismenosti, odnosno da su Hrvati tijekom povijesti uz glagoljicu i latinicu u svakodnevnici upotrebljavali i treće pismo – ćirilicu, koju neki nazivaju "hrvatskom ćirilicom“ (ili bosanicom, bosanska azbukva, bosančica, hrvatsko-bosanska čirilica, bosansko-dalmatinska čirilica, zapadna čirilica, poljička). No da biste puno toga saznali iz ove knjige, zaista je vrijedno imati je i sa užitkom ćete je čitati.

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and no members online