Izložba: Život na sjeveru Dalmacije

narodne jnošnje i vezovi, etno motiviU splitskom Etnografskome muzeju svečano je otvorena izložba tekstilne građe iz fundusa ustanove - "Život na sjeveru Dalmacije". Kustosice Ida Jakšić i Sanja Ivančić izabrale su najinteresantnije primjerke svečane i svakodnevne odjeće iz priobalja i Zagore sjeverne Dalmacije koju Muzej prikuplja puno stoljeće. Izložbu je otvorio prof. Jadran Kale, kustos Šibenskog muzeja, koji je govorio i o utjecaju ove seoske umjetnosti na grad: u splitskoj Obrtnoj školi, ali i u drugim gradovima, koristili su se narodni vezovi kao predlošci za učenje, pa su tim putem motivi stigli i u građanske kuće ...


IZLOŽBA TEKSTILNE GRAÐE

Život na sjeveru Dalmacije

Piše: J. Parić / Slobodna Dalmacija
Foto: Nikola Vilić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Izložba tekstilne građe

Danas je nezamislivo utrošiti silnu količinu vremena i truda za izradu, primjerice, jednoga krevetnog prekrivača kakvi su se radili u prošlosti pa je stoga takvom predmetu i nemoguće odrediti cijenu.

Međutim, na prošlost i tradiciju svi se rado pozivaju, možemo očekivati ovih dana i predsjedničke kandidate s narodnim kapama, ali to će u pravilu biti jednostavne replike, kazao je Kale.

Autorice kažu da danas raste potražnja za etnomotivima i mnogi su dolazili u njihovu ustanovu želeći "prekopirati" vezove, čak je bilo i pokušaja da se načini kompjutorski program za strojeve koji bi vezli poput nekadašnjih samoukih seoskih žena, ali bez uspjeha.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and no members online