Pametno: Zbogom pošteno zarađenoj privatnoj mirovinskoj štednji, odlazi za nove uhljebe

Vladina tzv. mirovinska reforma korak je unatrag za hrvatski mirovinski sustav i naše sugrađane, kažu u stranci Pametno, ljuti što vladajući perfidnom pljačkom spašavaju sebe od ponora i ozbiljno ugrožavaju današnje radnike, buduće umirovljenike. Ovom odlukom prestaje mogućnost modernizacije i unaprjeđenja hrvatskog mirovinskog sustava. U strahu od reakcija javnosti najavljuju razne obrate prijedloga, što jasno pokazuje koliko su neozbiljni.
- Ne možemo prihvatiti rješenje koje značajno opterećuje buduće generacije, a sadašnjim i skorim umirovljenicima obećava povećanje mirovina pod uvjetom 'dobrovoljnog' odricanja od drugog stupa. Praktično ovo je pljačka. Prvo su predložili ukidanje drugog stupa jer očekuju prelijevanje svih sredstava od tamo u državni proračun. Radnicima koji su u trenutku prošle reforme morali obvezno ići u dva stupa, prvi i drugi, nude pravo izbora u trenutku umirovljenja i zapravo ih ucjenjuju. Ako ostanu u mješovitim mirovinama od dva stupa nemaju pravo na dodatak od 27% na dio mirovine iz prvog stupa, a ako odaberu povratak u 'jednostupnu' mirovinu dobit će dodatak od 27%, uz uvjet da sva svoja sredstva iz drugog stupa dobrovoljno prebace u državni proračun – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno.
Dodaje da je ovo osim što je loše sustavno rješenje, koje dugoročno ne rješava problem niskih hrvatskih mirovina, ujedno je i perfidno rješenje jer 'dobrovoljno' tjera građane da svoju privatnu mirovinsku štednju uplate u državni proračun..

Izvor: Pametno.org, Dalmatinski portal

- Razlika između 'jednostupnih' i 'dvostupnih' mirovina nastaje isključivo radi 27 postotnog dodatka na mirovinu koji je vezan samo uz prvi stup. U konačnici se građani odriču svoje štednje u korist državnog proračuna, Vlada zadovoljno najavljuje višak u proračunu, a budući umirovljenici imat će sve niže mirovine u odnosu na prosječne plaće. Tko je tu lud?! - pita se Puljak.Pametno pozdravlja prijedlog dr. sc. Danijela Nestića, s Ekonomskog instituta u Zagrebu koji se zalaže za alternativni reformski prijedlog kojim se pravo na dodatak na mirovinu iz prvog stupa širi i na 'dvostupaše'. U tom bi slučaju, izračun pokazuje, ukupna mirovina iznosila više od mirovine 'jednostupaša'. Time bi se zadržao i smisao drugog stupa te potencijalno omogućilo povećanje stabilizacije adekvatnosti mirovina – razlike između zadnje plaće i prve mirovine.- Mirovine moraju biti veće, a ne manje. 'Zahvaljujući' lošim odlukama ove i prethodnih Vlada, koje počivaju na uhljebljivanju, klijentelizmu, nepotizmu i političkoj trgovini, nije čudo da se hrvatski mirovinski sustav našao u ovolikim problemima. Uništila nas je njihova neodgovorna politika. Ovo je besmislen primjer reforme jer ne rješava osnovni problem niskih mirovina, a jedino spašava Vladu da lagodnije troši naš novac za tko zna koje svrhe – zaključila je Puljak.

umirovljenici

Povezani članci

Who's Online

We have 114 guests and one member online

  • admin