Već više od mjesec dana zbog odrona zatvorena cesta Kučiće-Radmanove mlinice

Zbog urušavanja kamenoga zida, do daljnjeg je za sav promet zatvorena dionica županijske ceste ŽC 6166 od Radmanovih mlinica do Kučića. Kao zamjenski pravac određena je lokalna cesta Omiš-Svinišće-Kučiće (L67123) i obrnuto. Cesta je zatvorena od 25. rujna 2015. Danas je 30.10 i goleme stijene, od kojih neke teške više od tone, još i dajle priječe prolaz ovom županijskom cestom u omiškom zaleđu. Nervozni mještani i ostali putnici namjernici umjesto tom cestom mjesec i pol dana voze drugom, dužom cestom preko Podašpilja. Odron je izazvao opravdano ogorčenje mještana, pogotovo stoga jer neki od njih u Omiš putuju i nekoliko puta dnevno, a to znači dodatan trošak vremena i benzina. I to u oba smjera, piše Slobodna Dalmacija..

ZATVORENA CESTA KUČIĆE-RADMANOVE MLINICE

Njih 16 u Županijskim cestama, a ne miču ove stine

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Došli ste do nas, a fala Bogu, tribalo vam je puno duže nego prije. Jeste vidili kako su naše komunalne službe brze, pisali smo im odavno, ovo se više ne da izdržati, a odgovora nema, kaže Ante Božić, podsjećajući na crtice iz povijesti.

Prvi spoj s Bosnom

- Znate li vi da je ovo bio prvi spoj Dalmacije s Bosnom, kroz Kučiće su prolazili stari karavanski, trgovački, putovi koji su povezivali Omiš kao morsku i riječnu luku sa Zadvarjem kao trgovačkim središtem. Cesta Omiš - Zadvarje preko Kučića počela se graditi 1890. godine, a dovršena je i svečano otvorena 11. listopada 1899. godine kao glavna cesta koja je preko Omiša spajala Split sa Zadvarjem, i dalje s Vrgorcem, Metkovićem i Dubrovnikom. Dionica kroz Kučiće asfaltirana je u ljeto 1983. godine zahvaljujući dragovoljnom radu i samodoprinosima mještana. Ona nam je žila kucavica, a pogledajte sada, sve moderno, a stine stoje i ne miču se - žali nam se Božić.

Zahvalni su Kučićani Franji Josipu koji je cestu izgradio, no sada su nova, moderna vremena pa su se na sve moguće načine žalili nadležnoj Županijskoj upravi za ceste, potvrđuje u ime mještana Mario Tomasović, ‘glavar’ sela, predsjednik Mjesnog odbora Kučiće.

Mještani se ljute jer, kako vele, tamo ih je po uredima Županijske uprave za ceste zaposleno šesnaestero i svi uredno plaće primaju, a za njih u Kučićima novca nema, svi su ih zaboravili.

A što kažu odgovorni?

Petar Škorić, ravanatelj ŽUC-a, na primjedbe Kučićana uzvraća:

- Nismo zaboravili Kučiće, sljedeći ćemo tjedan započeti sa sanacijom zida, sve bi trajalo oko mjesec dana. Od početka smo upućeni u problem, znamo kako su se urušili blokovi teški više od tone dok je visina zida preko pet metara, pa je zbog opasnosti od daljnjega urušavanja i ugrožavanja ljudskih života cesta zatvorena za promet - kaže Škorić.

Zbog zahtjevnog zahvata naručeno je geodetsko snimanje trase i obrada podataka potrebnih za izradu Glavnog i Izvedbenog projekta sanacije, nakon čega je projekt sanacije izveo Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita.

Zid viši od pet metara

- Zbog visine urušenoga kamenog zida, koji je veći od pet metara, projekt smo morali dati na reviziju, što je zakonska obveza, prema Zakonu o gradnji, odnosno kontroli Glavnog projekta zbog mehaničke otpornosti i stabilnosti, što je i izvela tvrtka “Moneum” d.o.o. iz Splita, nakon čega smo proveli postupak nabave i do konca ovoga tjedna će se izabrati najpovoljniji izvođač - najavljuje Škorić.

Za sve će se potrošiti od 350 do 400 tisuća kuna, a čim zid više ne bude prijetio prolaznicima, do Kučića će se ponovno ići bržom cestom.

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online