Francuska cesta

U petak, 13. srpnja 2018. godine u Brelima će se svečano otvoriti novouređena poučna staza "Francuska cesta", koju su zajedno osmislili i uredili Turistička zajednica Brela, općina Brela i Javna ustanova "Park prirode Biokovo“. Za izradu konzervatorske studije bio je zadužen Institut za povijest umjetnosti Centar Cvito Fisković iz Splita.
Uz cestu je postavljeno 10 interpretacijskih tabli koje će približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste. Uz sve to, cijela je cesta prekrasan vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i otoci, a 25. rujna 2017. godine uvrštena je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
"Francuska cesta" predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća (građena je u razdoblju 1810. - 1811.). Nije nikad bila dovršena pa je moguće rekonstruirati sve faze njezine gradnje. Građena je, odnosno položena, na strmini Biokova, između 357,41 i 443,73 metara nadmorske visine. Uspon ne prelazi 6%, što ju je trebalo činiti vrlo ugodnom za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje..

OTVORENJE POUČNE STAZE

Francuska cesta

Izvor: FB Park prirode Biokovo
 
Arhitekt Frane Zavoreo projektant je francuske ceste na Biokovu. Pored vojne obveze i čuvanja granica u miru, francuske vlasti obvezale su stanovništvo na besplatne javne radove, pandursku službu i dr. Popisane su čak 22 vrste takvih osobnih obveza. Seljaci su često, samo za "panatiku” (kruh), morali raditi bez ikakve naknade, i do četiri dana u tjednu.

Francuska cesta na padinama Biokova

U pogledu javnih radova na cestama indikativan je proglas, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u kojemu se 22. veljače 1807. poziva lokalne žitelje unutrašnjosti Dalmacije: "Otvaraju se novi putovi, po kojima se iz Dalmacije može otići u Bosnu. Kroz dvadeset dana imadu se dovršiti... najveću korist od ovih putova imat ćete baš vi. Zovemo vas, da pomognete vašim desnicama ovu rabotu (...) upoznajte korist koju donosi vladanje Napoleona Velikoga! Vaša otadžbina u malo godina promijenit će obličje.“.